lauantai 8. heinäkuuta 2023

Leipäjuusto

 Kun tein tuon juustosatsin tuossa, niin innostuin tekemään lisääkin juustoa. Pari seuraavaa satsia kuitenkin epäonnistui, kun ekassa satsissa kun keittelin maitoa, niin en muistanut sekoittaa, niin sehän palo sitten pohjaan. Ihmettelinkin jo vähän, että miksei maito kiehu, mutta mitenkäs se ois kiehunu, ku välissä oli pohjaanpalanutta maitoa eristeenä. Muistakaa siis sekoitella, kun keitätte maitoa. :D Toisessa satsissa kävi sitten, niin että homma onnistui kyllä ihan hyvin, mutta sitten aloin epäilemään mun hygieniaa, kun olin jo kolmatta kertaa putkeen käyttäny samaa harsokangasta juustomuotissa enkä ollu ku hiukan pesassu sitä hanan alla. Päätinkin niin, että pesaisen harsokankaan aina juustosatsin jälkeen pyykkikoneessa, niin olisi ainakin puhdas harsokangas. Harsokankaan reiätkin tahtoo mennä tukkoon, niin hyvä välillä pesaistakin kunnolla. 

Löysin netistä hyvän blogin, jossa oli monenlaisia juustoreseptejä. Koitin sieltä valkata parhaimmilta tuntuvat ja ajattelin niitä sitten kokeilla. Siellä oli ihan emmentalista alkaen reseptejä, mutta tuo juuston ikäännyttäminen tuntu sen verran aikaa vievältä puuhalta sekä muutenkin haastavalta, että taidan ne juustot ostaa sitten kaupasta, kun juustoalan ammattilaiset on saanu niitä tehtyä. Kyllä tuli mieleen, että kyllä siitä juustonhinnasta jokainen centti on ihan kyllä oikeesti työllä tienattu. :D

Leipäjuusto tuntui mukavalta reseptiltä ja ajattelin sitä valmistaa. Jossakin netin leiäjuusto reseptissä sanottiin, että juusto narskui hampaissa samaten ku kaupankin leipäjuusto. Mielestäni ihan tottakin. Sellanen vika tässä omassa tekeleessäni oli, että sitä oli vaikee niellä. Piti aivan pieteetillä koittaa mutustella sitä ja huuhtoa kahvilla juustoa alas, että sai menemään massuun, mutta siitä johtuen jopas olikin riittoisaa juustoa. :D Kaupan juusto olisi menny massuun alta aikayksikön, mutta tätä oli vielä yli puolet jäljellä siinä kohtaa. Sitten kun varovasti koitti niellä, niin kyllä se syötyä tuli, mutta en ehkä lapsille tarjoais.

Kaupasta saa kyllä halvempaa leipäjuustoa kuin tällanen ite tehty, mutta täähän nyt olikin vaan tällanen harjotus, että voiskohan tällastakin saada tehtyä ite.


Aineet:

3 L    maitoa
2 tl    juuston juoksutinta
3/4 tl suolaa
(voisulaa)

Vaihe 1:

Laita uuni ihan pikkusen lämpiämään, niin vähän ku pystyy joku 25 astetta. Kaada maidot isoon kattilaan ja lämmitä kädenlämpöiseksi. Sekoitellaan nyt varmuuden vuoksi välillä.

Vaihe 2:

Lisää juoksutin ja sekoita. Laita kattila uuninlämpöön valmistumaan. Jossakin 15 min - 30 min kohdalla voi veitsellä leikata ensin vaakasuoraan ja sitten pystysuoraan tehden isohkoja ruutuja, niin että hera pääsisi erottumaan paremmin. Voi leikkailla useamminkin, jos haluaa.

Vaihe 3:

Itse odotin 1 tunnin ennenkuin reikäkauhalla kauhoin juustomassan _harsokankaalla_ peitettyyn siivilään. Ajattelin tehdä nopsempaa kuin joissakin resepteissä, mutta voinee sitä odotella 2 tuntiakin. Joku resepti suositti lämmittämään juustomassan heroineen 50-60 asteeseen ennen muottiin mättämistä. Voinee olla, että hera eroittuisi paremmin näin tehdessä, mutta tämän vaiheen skippasin. Sitten koitettiin harsokangas saada juustomassan ympärille taiteltua ja sitten puristeltiin heraa pois käsillä. Jotkut reseptit suosittavat heran pois valuttamista jääkaapissa, mutta aattelin, että tehdään nopsaa. Siinä sitä sitten pieteetillä puristeltiin ja lopulta tuntui, ettei heraa taida enää irrota.

Vaihe 4:

Otin varovasti juuston, joka oli ihan kivasti muotoutunut leipäjuuston näköiseksi levyksi, mutta minusta tuntui, että vähän liian ohkanen. Koitin sitten taittaa sen päällekkäin, että tulis paksumpi. Juusto vaan ei enää oikein tahtonut tarrautua toisiinsa kiinni ja meinas mennä vähän muruksi. Mutta valmis juusto oli kyllä maukkaampi paksummissa kohdissa, niin suosittelen taittelemaan, jos näyttää ohkasemmalta ku kaupan leipäjuusto.

Vaihe 5:

Juuston paisto. Laitetaan juusto johonkin laakeaan uunivatiin. Käytin ihan metallista pilipali vuokaa. Päätin tässä kohdassa voidella juuston voisulalla ennen paistamista. Jossakin sanottiin, että voidella paistamisen välillä, mutta tuntui hankalalta, niinpä voitelin heti. Sitten juusto aika ylös uuniin 250 asteeseen. Meni noin 9-10 minuuttia, että sain ruskeita pilkkuja juuston pintaan. Jossakin väittivät, että paistaa molemmin puolin, mutta mulle riitti kyllä paistaa ihan vaan yläpuolelta. Satsista riittäis ehkä kahdelle hengelle kahvin kanssa mutusteltavaa. Suu tuntuma ihan mukava. Nieleminen vaan vähän hankalaa, mutta se tekikin juustosta sitten riittoisaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti