keskiviikko 5. heinäkuuta 2023

Itse tehty juusto

Mulla oli piimää ja olin tehnyt piimäkakun ja oli jäänyt 7 dl piimää. Ajattelin, että mitähän siitä saisi, niin löysin reseptin kotijuustosta. Tämä on varmaankin munajuusto, sillä piimäjuustoon ei tule kananmunia. Laitoin sitä juuri leivän päälle ja se oli hiukan kuin kaupan sulatejuusto ehkä hiukan bländimpää, mutta juustoa varmaan kuitenkin. Huomenna ajattelin laittaa sitä pitsan päälle, koska se on aika pehmosta, niin pitänee laittaa sitä veitsellä pitsataikinan päälle tomaattimurskan alle. Laitoin sekaan myös kuohukermaa osana maitoa, että saisi hiukan rasvaakin juustoon. Tuskinpa sillä nyt kuitenkaan suurta merkitystä on ollut makuun. Taitaa kuitenkin olla niin, että oikeaa juustoa saa kaupasta halvemmalla kuin tämä, jos ostaa halvinta juustoa. Juustolat kuitenkin saavat maitoa edullisemmin kuin kaupan maitohinnat, niin heillä on ollut rahkeita myös myydä juustoa halvemmalla kuin mitä itse tehty juusto tulee maksamaan kaupasta maitoa ostamalla.


Aineet:

2,1 litraa maitoa
7 dl      piimää
1 kpl    kananmuna
suolaa

Vaihe 1:

(Tee myös 3 dl piimäkakku) Ensin keitetään maito kiehuvaksi kattilassa. Varo ylikiehumista! 
 

Vaihe 2:

Kun maito on kiehunut otetaan se pois levyltä ja lisätään piimä ja sekoitetaan. Annetaan seisoa 1-2 tuntia, jotta hera erottuu.

Vaihe 3:

Vuoraa siivilä harsokankaalla ja nostele juustomassa harsokankaan päälle reikäkauhalla. Painele hiukan heraa pois juustomassasta. Nosta juusto kulhoon. Vatkaa kananmuna ja lisää massaan suola ja kananmuna. Sekoita kädellä juustoa. Muotoile juustomassa sopivaksi ja nosta se takaisin harsokankaan päälle. Laita harsokangas juuston päälle ja siihen vielä joku paino. Käytin säilykepurkkia. Anna olla jääkaapissa seuraavaan päivään. Sitten sitä voi veitsellä levittää vaikka leivän päälle tai voi yrittää tehdä siitä pitsaa levittämällä sitä veitsellä suoraan pitsataikinan päälle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti