maanantai 10. heinäkuuta 2023

Kasviswokki

 

 Netissä kerrottiin jotakin mediterranean diet tsydeemistä, johon kuului neitsyt oliivi öljy sekä kasvikset miksei sitten vielä kala. Periaatteessa oliivi öljyäkin sai naukata ruokalusikallisen aterian korvikkeena kerran kaks päivässä. Lusikallisessa n. 119 kcal. Oliiviöljyllä näyttäisi olevan paljon hyödyllisemmät terveysvaikutukset kuin kotimaisella rypsiöljyllä. Valitettavasti. Olen aikaisemmin kammonnut öljyn käyttöä siinä kun on 900 kcal/100 g ja olen laittanut sitä tosi vähän ruiskupullolla, mutta nyt rohkaistuin oliiviöljyn käytössä. Olenhan minä joskus nuorena, kun paino ei vielä ollut huolenaihe laittanu öljyä ihan reippaasti, mutta jossakin vaiheessa aloin sitä pihisteleen. Tässä ruokalajissa on taiteiltu, niin kalorien kuin ruoan hinnankin kanssa silleen, että jos päästäis sitä kultaista keskitietä. Kastikeet tekevät tästä varsin lihaisan makuisen, vaikka vain kasviksia on käytetty. Saiskohan tästä n. 3-4 annosta. Osan öljystä voi korvata 1 tl seesamiöljyä ja viismausteen voi jättää pois, jos ei oo kaapissa. Lisäksi wokkiin voi lisätä keitettyjä nuudeleita, jotka on sitten paistettu mukana.

Aineet:

300 g    Xtra wokmix 1 kg (halvimpia kasviksia kaupassa)
1 rkl    neitsyt oliiviöljyä
5 kpl     perunoita
1 kpl    sipuli
3 kpl    valkosipulinkynsiä
5 cm    tuoretta inkivääriä
2 rkl    osterikastiketta
2 rkl    hoisin kastiketta
2 rkl    soijakastiketta
ripaus chilijauhetta
ripaus kiinalaista viismaustetta 
hyppysellinen sokeria
1/2 dl    vettä
1/2 dl    appelsiinimehua
1 tl        maissijauhoa
 

Vaihe 1:

Otetaan Xtra wokmix 1 kg pussi pakkasesta ja mitataan siitä puntarilla tai arvioiden 300 g kulhoon ja laitetaan sulatusasennolla mikroaaltouuniin 6 minuutiksi. Samalla ruvetaan kuorimaan perunoita. Sitten kun mikroaaltouuni valmis, niin laitetaan kasviksista herneen palot sekä parsakaalit öljytylle paistinpannulle paistumaan ensin kuumemmalle ja sitten kun tirisee, niin miedommalle lämmölle paistumaan. Sitten aletaan suikaloimaan perunaa. Ensin peruna puoliks ja sitten puolikas siivuiks, jotka edelleen 3 päällekkäin suikaleiks. Tai sitten tehdään mandoliinilla helpommin. Suikaleet sitten kulhoon kasvisten kanssa.

Vaihe 2:

Kun kaikki perunat suikaloitu, niin laitetaan ne ja kasvikset pannulle paistumaan. Tässä vaiheessa voi ehkä nostaa pannun lämpötilaa. Sitten kuutioidaan sipuli ja siivutaan valkosipuli ja laitetaan pannulle. Myös inkivääri raastetaan ja laitetaan pannulle. Sekoitetaan.

Vaihe 3:

Sitten pikku kastikkeen tekoon. Laitetaan pannulle osterikastike, hoisinkastike sekä soijakastike. Netti väittää, että kastike kuulemma alkaa liemestä, niin tässä se liemi. Sekoitetaan. Maustetaan chilijauheella, niin, että ripotellaan sitä puolipannullista. Viismaustetta taas ripotellaan koko pannullinen. Lisätään sokeri. Annetaan paistua, niin että perunat enää hiukan rouskuvia. Varotaan paistamasta niitä läpikypsiksi. Mielestäni silloin ne ovat parhaimmillaan. Perunasuikaleita voi maistella sopivaa kypsyyttä tavoitellen. Muistetaan, että pannulle tulee vielä maissijauhe ja sekin ehkä vaatii hiukan kypsentämisaikaa.

Vaihe 4:

Kun sopiva perunoiden kypsyys tavoitettu, niin lisätään kastikkeen neste eli vesi sekä appelsiinimehu ja suurustetaan maissijauheella. Sekoitetaan. Mielestäni en kauaakaan paistellut maissijauhetta, vaan melkein heti lappasin ruoan lautaselle ja aloin syömään. Eli siis nautitaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti