tiistai 20. kesäkuuta 2023

Char Siu Bao eli kiinalainen lihapulla + pitsa

 Joskus opiskeluaikanani kiinalainen naapuri tarjosi minulle Chinese meat bun :ia ja se oli todella maukas. Olen siitä lähtien halunnut tehdä joskus sellaisia. Olen pikkuisen harjoitellutkin paistamalla niitä uunissa, mutta höyryttämällä tehtyjä aitoja Cha Siu Bao :ja en ole saanut tehtyä, kun ei ole ollut höyrytyskattilaa. Tässä vähän aikaa sitten kävi niin mukavasti, että sain sopivan höyrytysosan kirpparilta vanhaan kattilaani ja niinpä höyrytysmahdollisuus avautui minulle. Kokemuksesta tiesin, että pikkutaikinaan ei saa paljoakaan täytettä menemään, niinpä ajattelin lopusta täytteestä tehdä hiukan kiinalaissävytteisen pitsan.


Aineet:

Taikina:

25 g    hiivaa
2 dl     vettä
vajaa tl suolaa
2 dl    maissijauhoja eli maizenaa
3 dl    vehnäjauhoja + lisää niin että riittää
(1 1/2 tl    leivinjauhetta)
(1 tl vettä)
 

Täyte:

1 rkl    seesaminsiemenöljyä
400 g    jauhelihaa
1 kpl    sipuli
2 kpl    valkosipulinkynsiä
2 rkl    hoisin kastiketta
2 rkl    osterikastiketta
2 rkl    soijakastiketta
2 rkl    vehnäjauhoja
1 nippu ruohosipulia

Pitsa 


Täyte:

1 prk    tomaattimurskaa
yli 150 g juustoa
 

Taikina:

25 g    hiivaa
2 1/2 dl vettä
1 tl    suolaa
1 rkl    seesaminsiemenöljyä
2 dl    hirssihiutaleita
3 dl    durum vehnäjauhoja
loput    tavallisia vehnäjauhoja 

Vaihe 1:

Tehdään kiinalisen lihapullien taikina. Laitetaan kulhoon kädenlämpöistä vettä (tai hiukan lämpimämpää). Lisätään hiiva ja sekoitetaan. Lisätään suola ja sekoitetaan. Sitten siihen laitetaan maizenat. Sekoita heti lastalla, sillä maizena tarttuu. Sitten siihen voi öysätä varmaankin 3 dl vehnäjauhoja lopuksi sekoittaen kädellä. Sitten lisää vehnäjauhoja, että saadaan sopivan tuntuinen taikina. En mitannut vehnäjauhojen määrää tarkasti, vaan tein vaan sopivan tuntuisen taikinan, niin että taikina alkoi irrota käsistä ja kulhosta ja sitä oli helppo vaivata. Kun taikina valmis laitetaan se liinan alle nousemaan 30 minuutiksi.

 Vaihe 2:

Seuraavaksi tehdään täyte. Laitetaan paistinpannuun seesaminsiemenöjyä paistorasvaksi sitten jauhelihat perään. Lihojen paistuessa pienitään niitä lastalla ja samalla pienitään sipuli ja valkosipuli lisäten ne lihojen joukkoon. Kun lihat ruskeita, niin lisätään joukkoon hoisin kastike, osterikastike, soijakastike sekä hetken päästä vehnäjauhot. Sitten vielä lisätään ruohosipuli. Lopuksi paistetaan jauhelihaa 10 minuuttia, niin että vehnäjauhot valmistuvat.

Vaihe 3:

Kun taikina on noussut, niin tehdään lihapulla nyytit. Jos tahdot, niin valmiiseen taikinaan voi vielä leipoa leivinjauhetta. Voinee tarvita lisätä vähän vettä, mutta tätä ei välttämättä tarvitse tehdä. Mutta sitten tehdään uunipellin kokoinen leivinpaperi, jonka päällä kaulitaan. Laitetaan paperin keskelle alhaalta ylös vehnäjauhoja ripotellen. Sitten taikina nostetaan siihen päälle ja kaulitaan pitkulainen taikina alhaalta ylös. Jauhotetaan tässä vaiheessa taikinan yläpinta. Sitten käännetään taikina poikittain. Kaulitaan taikinan keskele noin 5 cm ura kokomatkalle sivusuunnassa, niin syvään painaen kuin pystyy. Sitten kaulitaan alaosa kauliten taikinaa kulmia kohti. Käännetään taikina ylösalaisin ja kaulitaan samaten loppu. Näin olen tehnyt pitsataikinatkin. Onnistuu kauliminen näppärästi. Saa kaulita lähes niin paljon syvään painaen kuin pystyy. Sitten pikku jekku. Otetaan 11-13 cm halkaisijalla oleva kulho tms. itse käytin jäätelökulhoa. Sillä tehdään pyöritellen 6 kpl rieskoja taikinasta. Revitään ylimääräinen taikina takaisin kulhoon. Ja aletaan täyttämään taikinanyyttejä.

Vaihe 4:

Taikinanyyttien täyttäminen. Laitetaan leivinpaperin päälle pyöreä n. 12 cm halkaisijalla oleva taikina. Sen päälle otetaan jauhelihatäytettä ruokalusikallinen. Sitten tulee pikku konsti. Aletaan sulkea taikinanyytin yläosaa, niin että otetaan taikinanreunasta noin 1 cm pätkiä sormien väliin puristellen ne aina seuraavaan 1 cm pätkään kiinni. Näin kierretään koko ympyrätaikinan ympäri ja kuin taikaiskusta taikinanyytti muodostuu. Näin tehdään lopuillekin.

Vaihe 5:

Nyt käytetään lopputaikina. Kaulitaan se levyksi ja leikataan kulholla siitäkin pyöreitä rieskoja vielä 2 kpl. Näin pitäisi taikinanyytteja saada tehtyä 8 kpl. Loppu taikina täytyy sitten heittää roskiin. Annetaan taikinanyyttien nousta 15 min.

Vaihe 6:

Seuraavaksi höyrytetään taikinanyytit. Laitetaan kattilaan niin paljon vettä kuin suinkin mahtuu, että jää kuitenkin höyrytysosan alle. Tehdään taikinanyyttien alle pienet palaset leivinpaperia. Laitetaan sitten leivinpaperinpalasen kanssa 4 kpl taikinanyyttejä höyrytykseen. Laitetaan kattilankannen alle pyyhe, niin ettei kondensiovesi pääse tippumaan nyyttien päälle. Höyrytetään 15 min. Otetaan nyytit pois. Itse otin vaan sormin. Hot hot hot. Tähän voisi keksiä jonkun paremman keinon. Seuraavaksi höyrytetään toinen erä.

Pitsa

Koska täytettä jäi aika runsaasti, niin tehdään siitä pitsa.

Vaihe 1:

Lisätään täytteeseen tomaattimurskapurkki ja sekoitellaan. Tehdään pitsataikina. Lisätään vesi, hiiva, suola sekoitellen. Lisätään hirssihiutaleet, jospa ne olisi vähän kiinalaisempia. :D Sitten durum vehnäjauhoja hiukan, että saadaan taikinaan kiva koostumus. Lopuksi lisätään vehnäjauhoja, niin että saadaan hyvä taikina säästäen niitä durum vehnäjauhoja. Annetaan kohota liinan alla 30 min.

Vaihe 2:

Uuni 200 asteeseen. Kaulitaan taikina levyksi niinkuin tuossa aikaisemmin tehtiin. Lisätään päälle täyte. Sitä pitäisi olla justiinsa tarpeeksi. Lopuksi päälle juustoraaste. Sitten pitsa uuniin 12 minuutiksi. Näin meillä olisi kohta valmiina 2 eri ruokaa. Kiinalaisia lihapullia sekä kiinalainen jauhelihapitsa.



 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti