keskiviikko 31. heinäkuuta 2013

Kevätkääryle taikina ja täyte ja kastike

Kevätkääryle taikina, täyte ja sitten vielä kastike, johon kevätkääryleitä voi dipata. Kastike on varsin hapokas ja sitä kannattaa dippailla vain pikkusen. Saa niitä kääryleitä syödä ihan siltäänkin. Tee kevätkääryleiden wräppereitä vain 20 kpl yhteen läjään. Muuten wräpperit liimautuvat toisiinsa kiinni, eikä niitä enää saa erilleen.







Taikina

6 dl            vettä
7,6 dl         vehnäjauhoja
2 rkl          maissijauhoja (tai peruna/tapiocajauhoja)
1 tl             suolaa


Täyte

1 rs           broilerinfileesuikaleita
1 rkl         öljyä
1 kpl        sipuli
2 kpl        valkosipulinkynsiä
1 tl           maissijauhoja
2 kpl         isoja porkkanoita
hieman     kaalta
3 cm        inkivääriä
1/2 tl        (musta/viis)pippuria
1/2 rkl      soijakastiketta
1 1/2 rkl   osterikastiketta
(2 rkl        riisi/valkoviiniä)

4 tl           maissijauhoja
1/4 dl       vettä



Kastike

3 rkl        (riisi)viinietikkaa
1 rkl        soijakastiketta
1 tl          sesami öljyä
ripaus      sokeria




Taikina vaihe 1

Laita kulhoon vehnäjauhot, maissi/peruna/tapiocajauho sekä suola. Lisää vesi ja sekoita kauhalla tasaiseksi. Lopuksi nostele taikinaa kauhalla ja lätsäytä se takaisin kulhoon, niin että taikinasta tulee venyvää. Laita taikina jääkaappiin n. puoleksi tunniksi, niin vesi imeytyy jauhoihin. Taikinasta tulee kohtuullisen paksua.

Taikina vaihe 2

Laita sellainen paistinpannu, jossa tekisit lättyjä lämpenemään 4:lle 2,5 minuutiksi. Halutessasi voit laittaa ohuen kerroksen voita paistinpannulle, mutta silloin voi käydä niin, että jos on liikaa voita, niin ensimmäinen wräpperi ei onnistu. Laita lämpö 2:lle ja ota 1 1/2 - 2 rkl kauhalla taikinaa ja laita se keskelle paistinpannua. Levittele sitten kauhalla taikina ympäri paistinpannua. Levittelyä voi jatkaa, niin kauan, että wräpperi on tasainen. Anna wräpperin paistua, niin kauan, että reunat alkavat nousta ylös ja sitten vain sormenpäillä siitä kiinni ja nostat sen lautaselle. Tee näin koko taikinalle.




Taikina vaihe 3

On suositeltavaa, että pakastat wräpperin yön yli näin niihin saa kaupasta ostetun wräpperin koostumuksen. Sitten aamulla wräpperit sulamaan ja iltapäivällä täytteen tekoon.

Täyte vaihe 1

Laita paistinpannulle öljyä ja kuullota hienonnettu sipuli ja siivuttu valkosipuli.


Täyte vaihe 2

Lisää broileri, maissijauho ja puoli ruokalusikallista osterikastiketta ja paista broileri kypsäksi. Kunbroileri paistuu, niin pienennä broilerinpaloja saksilla, niin että sopivat paremmin kevätkääryleeseen. Kaada broileri ja sipuli kulhoon odottamaan.





Täyte vaihe 3

Suikaloi porkkana ohueksi ja kaali vaikka silppurissa tai veitsellä hienoksi tai suikaleiksi. Hienonna inkivääri. Lisää kaali, inkivääri ja porkkana paistinpannulle. Lisää loput osterikastikkeesta, soijakastike, (viini), pippuri ja paista, niin että porkkananpalat ovat kypsiä.




Täyte vaihe 4

Sekoita kaali ja broileri kulhossa. Maista suolaisuus ja lisää suolaa tarvittaessa. Anna täytteen hiukan jäähtyä.




Kevätkääryleet vaihe 1

Ota sulaneet kevätkääryleiden wräpperit jääkaapista esiin ja täytä yksi kerrallaan wräpperit täytteellä. Tee ensin "liima" maissijauhosta ja vedestä sekoittamalla ne keskenään haarukalla. Laita wräpperi leikkuulaudan päälle ja lisää täyte wräpperin alaosaan (kts. kuva) laita sitten maissijauho liimaa wräpperin kummallekin reunalle ja yläosaan. Käännä wräpperin alareuna täytteen yli ja rullaa hiukan käännä sitten rullan reunoja hiukan keskelle ja rullaa wräpperi loppuun. Paina sitten kädellä käärylettä hiukan kasaan, niin että se liimautuu hyvin kiinni. Laita kevätkääryle leivinpaperin päälle uunipellille. Tee näin kaikille wräppereille, jos joku wräpperi hajoaa pahasti, niin sen voi napostella välipalana. Pienetkin reiät on ihan ok. Täyte pysyy kyllä sisällä paistettaessa.




Kevätkääryleet vaihe 2

Kevätkääryleiden uppopaistaminen öljyssä. Laita öljyä kattilaan, niin että kevätkääryleet uppoavat kokonaan öljyyn ja saa olla kääntämättä niitä. Ota huomioon, että kääryleet imevät hiukan öljyä itseensä. Voit kokeilla tulitikulla, että öljyn lämpötila on oikea. Jos öljy poreilee tulitikun ympärillä, niin lämpötila on oikea. Laita kääryleet öljyyn ja paista ne erä kerrallaan. Laita talouspaperin päälle leivinpaperin päälle uunipellille kuivamaan.




Kevätkääryleet vaihe 3

Voit syödä osan kääryleistä paistolämpinä ja antaa osan jäähtyä ja laittaa johonkin säilörasiaan

Kastike vaihe 1

Tämä kastike on varsin hapokas eikä välttämättä kaikille maistu. Sekoita viinietikka, soijakastike ja ripaus sokeria sekä sesami öljy vaikka viili- tai jugurttikuppiin. Tarjoa lämpimät tai kylmät kevätkääryleet kastikkeen kera tai ilman ja nauti herkullisesta kiinalaisesta ruoasta.





1 kommentti:

  1. Erittäin hyvä resepti. En ole aiemmin saanut tehtyä yhtä ohuita ja rapeita kuoria.

    VastaaPoista