tiistai 16. heinäkuuta 2013

Vehnärouhe sämpylä

Vehnärouhe sämpylä, jossa on käytetty Riihipuodin vehnärouhetta. Ei löytynyt muita nettikauppoja, joissa olisi sitä myyty. Sämpylään käytin myös sampyläjauhoja, mutta voi ne hiivaleipäjauhoistakin leipoa. Silloin kannattaa rouhetta käyttää enemmän vaikka 4-5 dl ja hiivaleipäjauhoja sitten vaivata taikinaan, niin paljon, että se irtoaa helposti astian seinämistä.





50 g           hiivaa
5 dl            vettä
5 dl            maitoa
1/2 dl         öljyä
1 rkl          suolaa
3 dl           vehnärouhetta
25 dl         sämpyläjauhoja
hieman     piimää tai maitoa voiteluun
hieman     vehnärouhetta koristeluun


Vaihe 1

Laita kattilaan lämpenemään vesi ja maito. Murenna hiivapala sangon pohjalle. Kun neste on kädenlämpöistä kaada se sankoon. Sekoita hiiva nesteeseen.

Vaihe 2

Lisää vehnärouhe ja öljy. Voit antaa nesteen imeytyä rouheeseen kymmenisen minuuttia tai vaikka heti lisätä jauhoja. Lisäile jauhoja pari desiä kerrallaan ja sekoittele ne kauhalla ne taikinaan.


Vaihe 3

Kun taikina niin paksua ettei kauhalla enää onnistu, niin ala vaivaamaan kädellä ja lisäile jauhoja desi kerrallaan. Taikinaan meni minulla 25 dl, mutta katso millaista taikinasta tulee ja kun se irtoaa kivasti sangon seinämistä ja on aika jämäkkää, niin se on valmista. Anna nousta liinan alla 30 min.


Vaihe 4

Kun taikina on noussut, jauhota poytä sämpyläjauhoilla ja irrota taikina sangosta taikinalastalla ja kaada pöydälle. Jaa taikina 4 osaan ja pyöritä sopiva pitko taikinasta. Leikkele veitsellä sitten sopivia paloja taikinasta ja kasta taikinan päät jauhoihin ja linttaa sitten siitä ohut sämpylä. Laita ne sitten leivinpaperin päälle uunipellille. 12 sämpylää per pelti. Annoksesta tulee n. 3 pellillistä sämpylöitä. Minulla niitä tuli yhteensä 34 kpl. Anna nousta liinan alla 30 min.


Vaihe 5

Laita isolle lautaselle vehnärouhetta ja piimää tai maitoa viilikuppiin. Pullasudilla voitele sämpylät ja kasta ne sitten vehnärouheeseen ja laita takaisin uunipellille.


Vaihe 6

Laita vehnärouheella päällystetyt sämpylät uuniin 200 asteeseen 18-20 minuutiksi, niin tulee pehmeitä sämpylöitä. Jos haluat hampaissa rouskuvaa sämpylää, niin niitä voi paistaa 30 minuuttiakin. Kun otat sämpylät pois uunista anna niiden jäähtyä hetki ja sitten isolla veitsellä halkaise kaikki sämpylät. Ne maistuu tosi suussasulavilta ja rouheisilta vaikka juuston kanssa.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti