torstai 1. elokuuta 2013

Kaurahiutalesämpylät

Ei ollu kaapissa kuin yksi Reilu viipaleleipä, niin piti tehdä vähän leipää. Tällä kerralla päätin tehdä kaurahiutalesämpylöitä. Tein litran taikinan, että tulee kunnolla. Tein Emännän vehnäjauhoista enkä hiivaleipäjauhoista, niin tuli tosi pehmosia sämpylöitä. Paistoaikakin oli laitettu aika minimiin.




1 kpl             hiivapala (50 g)
5 dl               maitoa
5 dl               vettä
1 rkl              suolaa
1 dl               öljyä
5 dl               kaurahiutaleita
24 dl             vehnäjauhoja

hieman         piimää
hieman         kaurahiutaleita



Vaihe 1

Lämmitä vesi ja maito kädenlämpöiseksi tai hiukan yli. Murenna hiivapala sankoon ja lisää vesimaitoseos. Lisää suola ja öljy sekä kaurahiutaleet ja sekoita kauhalla. Anna nesteen imeytyä kaurahiutaleisiin  10 min.


Vaihe 2

Ala lisätä jauhoja 5 dl kerrallaan ja sekoita kauhalla. Kun kauhalla ei enää onnistu lisää jauhoja pari desiä kerrallaan ja vaivaa käsin. Lopuksi anna nousta liinan alla 30 min.





Vaihe 3

Kaada taikina jauhotetulle pöydälle ja leikkaa se neljään osaan vaikka taikinalastalla. Tee yhdestä osasta pötkö ja leikkaa se sopiviksi viipaleiksi. Jauhota palasen leikkuupinnat ja paina kädellä pöytää vasten linttaan ja laita sitten uunipellille leivinpaperin päälle nousemaan 30 minuutiksi. Laita uuni päälle 200 asteeseen.











Vaihe 4

Kun sämpylät ovat nousseet voitele pullasudilla sämpylät piimällä ja käännä sämpylä ylösalaisin lautaselle, jossa on kaurahiutaleita. Vaikka sämpylät ei ihan pysykään nousseina operaation aikana, niin ne nousevat kyllä sitten uunissa. Laita lopuksi uuniin 18-20 minuutiksi 200 asteeseen.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti