torstai 18. heinäkuuta 2013

Korvapuustit ja appelsiinikierteet

Korvapuusti ja appelsiinikierre oli tänään työn alla. Molemmista tuli tosi herkullisia ja ihan pullamaisia. Litran taikinan tein. Sen tekee lähes samalla vaivalla kuin puolen litran. Vain hiukan enemmän kaulitsemista ja paistelemista sekä selviää samalla hiivamäärällä kuin puolen litran taikinassa. Appelsiinimarmeladin voi korvata 125 g voita ja hieman kanelisokeria. Näin saat tehtyä kanelikierteitä.



30 minuuttia pullaa


50 g          hiivaa
1 l             maitoa
4 dl           sokeria
2 rkl         kardemummaa
1-2 tl        suolaa
n. 28 dl    jauhoja (n. 2 kg yksi pussi riittää)
400 g       normaalisuolaista voita

Pullien väliin

125 g      voita
hieman   kanelisokeria

1 rs         appelsiinimarmeladia (230 g)

Voiteluun

2 kpl      kananmunia
hieman  raesokeria


Vaihe 1

Laita 400 g voita sulamaan. Murusta hiivapala sangon pohjalle. Laita maito lämpenemään kädenlämpöiseksi.





Vaihe 2

Kaada kädenlämpöinen tai hieman lämpimämpi maito sankoon. Lisää sokeri sekä kardemumma ja suola.




Vaihe 3

Lisää jauhoja muutama desi kerrallaan ja sekoita puukauhalla. Kun kauhalla ei enää onnistu ala vaivata taikinaa käsin. Kun jauhoja on jäljellä 2 dl lisää jäähtynyt voi. Tämän jälkeen sekoita voi taikinaan. Taikina tulee sopivasti vaivatuksi, kun voi on imeytynyt taikinaan. Lisää lopuksi loput jauhot ja vaivaa ne taikinaan. Taikinan pitäisi irrota sopivasti astian reunoista sekä kädestä. Itse lisäsin reseptin jauhomäärään vielä puoli desiä jauhoja. Anna nousta liinan alla 30 min. Laita pullien väliin tarkoitettu voi sulamaan.


Vaihe 4

Jauhota leivontapöytä. Irrota taikina taikinalastalla sangon seinämistä ja kaada se jauhojen päälle. Jaa taikina voiveitsellä neljään yhtä suureen osaan.


Vaihe 5

Siirrä muut palaset syrjään ja kaulitse yhdestä hiukan suorakaiteen muotoinen n. reilu 5 mm paksu taikinalevy. 




Vaihe 6

Levitä taikinan päälle pullasudilla sulanutta voita ja ripottele päälle hieman kanelisokeria.




Vaihe 7

Rullaa taikina rullalle, jos rullan eteen muodostuu voipato, niin pidä parin minuutin tauko, että voi jämähtää taikinan pintaan. Laita rullan reuna takapuolelle pöytää vasten, niin reuna tulee pullassa sopivaan kohtaan. Leikkele rullasta korvapuusti kolmioita alla olevan kuvan mukaan tehden kapean osan leveydestä 1,5 cm.




Vaihe 8

Nosta korvapuustit leivinpaperin päälle uunipellille laittaen leveä osa alaspäin ja paina sormella kapea osa sopivasti kohti uunipeltiä. Tee ylläolevalla tavalla toisellekin taikinanosalle. Laita nousemaan 30 minuutiksi liinan alle. Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen.


Vaihe 9

Seuraavaksi tehdään appelsiinikierteitä lopuista kahdesta taikinan osasta. Kaulitse yksi taikinaklimppi levyksi ja päällystä puolella appelsiinimarmeladirasian marmeladista. Rullaa taikinalevy rullalle.




Vaihe 10

Appelsiinikierteet voi tehdä muffinssivuokiin tai suoraan leivinpaperin päälle. Suorista muffinssivuokia hiukan yksi kerrallaan ja laita leivinpaperin päälle uunipellille.Leikkele rullasta n. 2 cm paksuisia siivuja ja laita siivut muffinssivuokiin. Laita nousemaan liinan alle 30 minuutiksi.




Vaihe 11

Paistetaan korvapuustit. Laita pari kananmunaa viilikuppiin ja riko niiden rakenne. Voitele korvapuustit munalla ja ripottele päälle raesokeria. Laita uuniin 225 asteeseen 10-15 minuutiksi. Tarkkaile miten pulla ruskistuvat 10 minuutin jälkeen ja ota ne pois, kun ne ovat ruskistuneet sopivasti. Ota pois uunipelliltä ja laita ritilälle liinan alle jäähtymään. Tee sama toiselle korvapuusti uunipellilliselle.




Vaihe 12

Paistetaan appelsiinikierteet. Voitele munalla pullat ja ripottele raesokeria päälle. Laita uuniin 225 asteeseen 10-15 minuutiksi. Tarkkaile miten ne ruskistuvat 10 minuutin jälkeen ja ota pois, kun ovat sopivasti ruskistuneet. Laita liinan alle jäähtymään. Tee sama toiselle pellilliselle appelsiinikierteitä. Nauti ensimmäiset pullat uunilämpiminä vaikka kahvin kanssa. Herkullista kahvi hetkeä.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti