maanantai 7. elokuuta 2023

Riisin keittäminen

Keitto-ohjeistuksen 1:2 eli 1 osa riisiä ja 2 osaa vettä mukaan riisin keittämiseen käytetään vettä noin kaksinkertainen määrä riisin tilavuuteen nähden. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että 1 dl riisiä tarvitsee noin 2 dl vettä. Tumma tai täysjyväriisi tarvitsee keittämiseen enemmän vettä eli 1 osaa riisiä kohti noin 2,5 osaa tai 3 osaa.



Kypsymisaika vaihtelee riisilajin mukaan ja keitettäessä riisi turpoaa kaksin-kolminkertaiseksi.

Riisit käyttäytyvät ruoanvalmistusominaisuuksiltaan eri tavoin. Osa riisistä puuroutuu ja osa on puuroutumatonta. Pitkäjyväiset riisit ovat yleensä puuroutumattomia. Näitä riisejä ei sekoitella keittämisen aikana, jos riisistä halutaan irtonaista. Pyöreäjyväiset riisit ovat puuromaisia ja toisiinsa tarttuvia, ja ne soveltuvat hyvin syömäpuikoilla syötäviksi. Jos puuroutuvuutta haluaa vältellä, voi riisiä huuhdella vedellä tai kuullottaa öljyssä ennen keittämistä.

Yhtä ruokailijaa kohti tarvitaan periaatteessa n. 0,5 dl riisiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti