sunnuntai 13. elokuuta 2023

Keltainen curry paste resepti + soija-papucurry

 Ostin joskus aikoinaan keltaista curry tahnaa jostakin aasialaisesta ruokakaupasta netistä ja siitähän tuli aivan erinomaista currykastiketta. En nyt jaksanut ruveta ostamaan nettikaupoista ruokatavaraa ja sitten nuo prisman keltaiset curry pastet on niin mauttomia, niin ajattelin itse tehdä omaa keltaista curry pastea ja mielestäni onnistuin aika hyvin. Ilmeisesti siihen olisi voinut vielä laittaa galangala juurta, mutta sitä nyt ei löytynyt mistään. Ilmeisesti aika tärkeä raaka-aine kuitenkin pastessa. Ajattelin, että on tärkeää minkä verran mausteessa on chiliä eli tulisuutta. Koitin laskeskella kuinka paljon chiliä tulee kukkuraiseen isoon ruokalusikkaan, niin että sillä saisi tehtyä yhden kattilallisen kastiketta ja tulisuus onnistuikin prikulleen. Sen verran oli jo kokemusta chilijauheesta. Lisäksi halusin kastikkeeseen papuja ja niitä ei ilmeisesti saanut Prismasta, mutta onneksi läheisestä S-marketista löytyi. Sitten yritin soijasuikaleilla ja kanamausteilla saada sen maistumaan broilerikastikkeelta. Ja voila uusi resepti on syntynyt.

Aineet:

Keltainen curry paste

2 rkl    kurkumaa
1 rkl    curry maustetta
1 rkl    korianterin siemeniä
3 rkl    chili jauhetta
1 tl      kuminaa
1/2 tl   neilikkaa 
1/2 tl   kanelia
1/2 tl   mustapippuria 
2 maustemittaa melatin säilöntäainetta
2 rkl    (kuivattu) sitruunaruoho tai 2 rkl sitruunamehu
1-2 rkl misopastea
2 rkl    oliiviöljyä
2 rkl    limemehua
1 kpl   salottisipuli
5 kpl   valkosipulinkynsiä
1 puska tuore korianteri
1 nippu sipulinipun varret
6 tuumaa tuoretta inkivääriä
1 kpl   keltainen paprika
hieman vettä
 

Soija-papucurry

1,2 L    vettä
2 kpl    kanaliemikuutioita
4 dl      soijasuikaleita
2 rkl    touch of taste kanafondia
2 rkl    osterikastiketta
1 rkl (kukkura) itse tehtyä keltaista curry pastea ihan tavallisella lusikalla
(3-4 kpl kaffir lime lehtiä)
1 prk   kookosmaitoa
n. 200 g papuja
2 dl     maitoa
10 rkl maissitärkkelystä
 

Vaihe 1 (keltainen curry paste):

Laitetaan sitruunaruoho 1 dl vettä likoamaan, että se pehmenisi. Kun lionnut siivilöidään se ja otetaan vesi talteen. Laitetaan sitruunaruoho silppuriin. 

Vaihe 2:

Laitetaan kulhoon kuivat mausteet + melatin. Sekoitetaan isolla ruokalusikalla. 

Vaihe 3:

Lisätään silppuriin misopaste, oliiviöljy ja limemehu (sekä sitruunamehu, jos sitruunaruohoa ei käytetä). Siivutaan salottisipuli ja lisätään se silppuriin. Kuoritaan valkosipulinkynnet ja lisätään ne. Leikataan sekaan sipulinipun varret. Kuoritaan inkivääri isolla lusikalla. Sillä onnistuu hyvin. Kokkien kikkoja. Siivutaan se ja lisätään silppuriin. Otetaan paprikasta siemenet ja valkoiset osat pois ja lisätään se silppuriin. Lisätään myös tuore korianteri. Jos tuntuu, että kaikki ei mahdu kerralla, niin jättää loput toiseen satsiin. Pakko kuitenkin vielä lisätä kuivat mausteet silppuriin, että saadaan annosteltua loput nesteet. Pyöräytetään silppuria pulssilla tms. Kaavitaan välillä silppurin reunoilta soosi leikattavaksi ja pyöräytetään taas. Jos tuntuu, että pitäisi lisätä nestettä, että saisi sopivaa pastea, niin laitetaan sitruunaruoho liotusvettä 1 rkl kerrallaan. Kun paste valmis, niin sekoitellaan sitä vielä isolla ruokalusikalla silpurissa lähinnä sen takia, että melatiini säilöntäaine leviäisi paremmin. Kun valmista, niin laitetaan paste tyhjään lasipurkkiin ja voila meillä olisi lähes täydellistä keltaista curry pastea.

Vaihe 4 (Soija-papucurry):

Laitetaan kastikekattilaan 1,2 l vettä + kanaliemikuutiot. Lisätään soijasuikaleet. Annetaan nesteen imeytyä soijasuikaleisiin, niin että ne hiukan isonevat. Lisätään kanafondi sekä osterikastike. Lisää vielä 1 kukkura ruokalusikallinen itse tehtyä keltaista curry pastea. (Lisää kaffir lime.) Lisää kookosmaito. Lisää maito sekä maissitärkkelys. Sekoita. Lisää pavut. Anna sitten keittyä n. 10 minuuttia, että pavut valmistuvat. Nauti jonkun lisäkkeen päällä!

 

   
 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti