perjantai 18. elokuuta 2023

Mansikkatäytepitko

 Olin yrittänyt pellillisen kakkua kuorruttaa vaniljavanukkaalla ja vaniljakiisselillä, mutta jotenkin tuntui, että siinä on vähän liikaa vanukasta. Niinpä otin mallia miten ruokateollisuudessa homma tehdään eli tehdään mansikkatäytepitko. Niissä taikina taitaa olla vähän jämäkämpää, mutta tuskinpa tuo menoa haittaa. Tiedä vaikka olisi parempaa. Yhdistelin tässä vähän vaniljaviinerin ja mansikkatäytepitkon ominaisuuksia mun perus piirakka pohjalla, jolla teen melkein kaikki piirakat, kun tuo on ollut niin helppotekoinen. Hillo ei kuulemma kestäuunissa paistamista netin mukaan, niin ostinpa siihen tarkoitukseen marmeladia. Sen koostumuskin oli vähän enemmän kaupan pitkojen kaltainen. Vähän tyyristä oli ku meni kerralla koko purkki, mutta ei maha mitään.

Aineet:

Vaniljavanukas

3 1/2 dl    maitoa
1 kpl        kananmuna
2 rkl        maissitärkkelystä/maizenaa
1 tl          vanilliinisokeria
1/2 dl      sokeria

Piirakkapohja

4 kpl    kananmunia
2 dl      sokeria
2 tl       vanilliinisokeria
100 g   voita
1 dl      maitoa
4 dl      vehnäjauhoja
2 tl       leivinjauhetta
 

 Päälle

1 kpl    kananmuna
hieman raesokeria
1 purkki saarioinen mansikkamarmeladia
hieman vaniljavanukasta
 

Vaihe 1:

Tehdään vaniljavanukas. Laitetaan maito lämpenemään kattilaan. Vispilällä vatkataan kananmunaa kulhossa ja lisätään maissitärkkelys ja sekoitetaan. Treenataan vähän munaa ja lisätään munakulhoon lämmintä maitoa norona kokoajan vispaten. Kaadetaan seos kattilaan ja lämmitetään kokoajan sekoittaen. Kun seos alkaa sakeentua vanukkaaksi, niin se on jo pian valmista ja sen voi kaataa kattilasta takaisin kulhoon ihan heti vaan. Ei tarvi jäähdyttää. Sitten laitetaan seos jäähtymään/sakenemaan jääkaappiin.
 

Vaihe 2:

Tehdään piirakkataikina. Uuni lämpenemään 200 asteeseen. Laitetaan voi sulamaan mikroon 50%/ 1 min 40 s. Laitetaan kulhoon kananmunat, sokeri ja vanilliinisokeri. Vatkataan vatkaimella kananmunat kuohkeaksi vaahdoksi. Lisätään toiseen kulhoon vehnäjauho ja leivinjauhe ja sekoitetaan isolla lusikalla.

Vaihe 3:

Lisätään munaseokseen jauhoja sekä sulatettua voita ja maitoa vuorotellen välillä sekoittaen, niin että jätät satsin voita ja maitoa viimeiseksi.  Tee sekoittaminen varovasti nuolimella nostellen ettei taikina lässähdä.
Kaada valmis taikina uunipellille leivinpaperin päälle. Sitten uuniin 200 asteeseen 10 minuutiksi.
 

Vaihe 4:

Ota piirakka pois uunista ja anna jäähtyä pöydällä noin 10 min. Riko täytteen kananmunan rakenne rikki ja voitele piirakka kananmunalla. Ripistä joka paikkaan (sama se) raesokeria. Tee sitten mansikkamarmeladilla tasaisin välimatkoin kolme viirua piirakan päälle. Laita sitten mansikka viirun viereen viiru vaniljavanukasta. Sitten piirakka uuniin toiseksi 10 minuutiksi. Anna pellin levähtää aikansa pöydällä, niin ehkä pullat voi pinota päällekkäin sitten jääkaappiin.
 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti