maanantai 7. elokuuta 2023

Maissitärkkelyksellä suurustaminen

Maizenalla suurustaminen - maizena kiisseli tai kastike - maissitärkkelys kiisseli tai kastike. Mitähän muita hakusanoja tähän tarvittaisiin. Olin ostanut halvemman rainbow maissitärkkelys paketin ja siinä ei ollutkaan reseptiä miten tehdä maissitärkkelyksellä tai maizenalla kiisseli tai kastiketta. Koitin kovasti internetistä etsiä neuvoa, mutta jouduin sitten turvautumaan omaan muistiini, miten olin asian aikaisemmin lukenut maizena paketista.


 

Maizena kiisseli - maissitärkkelys kiisseli 

1 rkl maizenaa tai maissitärkkelystä
1 dl  nestettä

Maizena kastike - maissitärkkelys kastike

1/2 rkl maizenaa tai maissitärkkelystä
1 dl     nestettä

Periaatteessa maizena käy maito tai kasvimaitopohjaisten kiisseleiden suurustamiseen, sillä maissitärkkelys samentaa kiisseliä toisin kuin perunajauho. Kirkkaisiin kiisseleihin käytetään mieluummin perunajauhoa. Mutta jos haluaa vaaleaa kastiketta, niin maissitärkkelys olisi siihen oiva vaihtoehto vehnäjauhoille, sillä siinä ei tarvitsisi käyttää voita, jossa on ylimääräisiä kaloreita. Jos taas tahtoo tehdä ruskeaa kastiketta, niin siihen vaihtoehtona olisi maizena suuruste eli kastikejauho, jolla saa varsin tummaa kastiketta. Itse asiassa niinkin tummaa, että kastike vaatii lisäksi kermaa tai maitoa, että kastikkeen värin saa kohdalleen. Olen myös tehnyt, niin että olen osaksi käyttänyt maizena suurustetta ja sitten hieman lisäksi laittanut maissitärkkelystä, että olen saanut kastikkeen värin halutunlaiseksi.
 
Maissitärkkelykselle riittää, että sitä keittää minuutin ja se olisi sitten jo valmista. 1 rkl perunajauhoja vastaa periaatteessa 1 1/2 rkl maissitärkkelystä. Noilla antamillani resepteillä kiisseliin käytetään kuitenkin runsaasti maissitärkkelystä ja kastike saisi olla ehkä jopa hiukan sakeampaa. Mutta ne ovat kuitenkin ne arvot, jotka maizena paketin kyljessä on kerrottu.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti