perjantai 28. kesäkuuta 2024

Pitsataikina uunipellillinen - kenwood chefette taikinakone tai vastaava

 Tässä reseptissä käytetään sellaista taikinakonetta. Ei mitään hulppeeta taikinakoukkukonetta, vaan sellaista karvalakkimallia, jossa lähes tavallinen vatkain, johon on ympätty kulho joka pyörii. Olin tehnyt pitsataikinoita ilman rasvaa - öljyä. Luin sitten jotain italialaista reseptiä - olin niin sanoakseni mennyt tiedon lähteelle - siellä väitettiin, että tulee rich flavour, jos laittaa taikinaan oliiviöljyä. No, kokeilin sitä ja ihan samanmakuista pitsaa oli kuin ilman öljyä eli öljyä ei tarvitse laittaa taikinaan - silti saa yhtä maukasta pitsaa. Lisäksi olen täytteen tomaattimurskan jo aikapäiviä sitten alkanut soseuttaa tehosekoittimessa - tulee tasalaatuisempaa pitsaa. Juustonraastamiseen sellainen vinkki, että sen voi suosiolla tehdä raastimen isoimmalla osalla. Turhaa rasittaa itseään ja tehdä pienempää raastetta. Se juustoraasteen teko oli ennen se vittumaisin homma pitsanteossa, mutta nyt sekin on alkanut maistumaan, kun olen tehnyt näin. Toki voihan sitä käyttää valmiitakin raasteita, jos on huomannut olevansa joku kroisos. Sellainen 150 g on ollut ihan ruhtinaallisesti juustoa per uunipelti ja ei sen mitään emmental juustoa tartte olla, ihan hyvin pärjää edam juustollakin. Olen myös tehnyt pitsaa ilman juustoa ja laittanut säilytettäessä leivinpaperin palan pitsojen väliin.

 

Aineet:


puolikas hiivapala
2 1/2 dl  vettä
1 tl     suolaa
6-7 dl vehnäjauhoa (sisältää 2 dl durum vehnäjauhoa niin halutessa)


Vaihe 1:


Murusta hiivapala koneen kulhoon ja laita päälle kädenlämpöistä tai hiukan lämpimämpääkin vettä. Sekoittele vähän haarukalla ja lisää suola. Sekoittele lisää, niin että hiiva sekaantuu.

Vaihe 2:

Laita kulho koneeseen ja lisää pari desiä vehnäjauhoa (durum). Laita kone pyörimään ja ala lisätä vehnäjauhoja hiisukseen 6 desiin asti. Koneen pitäisi vielä jaksaa pyörittää tämmöistä taikinaa.

Vaihe 3:

Ota kulho pois koneesta ja taikinalastalla irroita taikina kulhon reunoista. Pyörittele taikinalastalla pallo taikinasta. Lisää vähän jauhoja ja nyt valitettavasti täytyy turvautua käsiin. Mutta tähän asti kuitenkin päästiin koneella. Pyörittele käsillä taikinapalloa jauhoissa, niin että helpompi vaivata taikinaa. Ala vaivata taikinaa ja lisää tarvittaessa hiukan jauhoja, niin että taikina pysyy irti kulhon reunoista. Sitte kun alkaa näyttää sopivalta, niin laita taikina nousemaan liinan alle 30 minuutiksi. Jos vaivaaminen onnistui hyvin, niin kädetkin pesee aika mukavasti vesihanan alla ilman, että tarvii veistää taikinaa veitsellä pois käsistä. Se voitto saatiin koneella.

Vaihe 4:


Laita uuni 200 asteeseen päälle. Kaulimeksi olen valinnut helpoimman eli sellaisen kaarevan puupötkön. Tavallinen kaulin mielestäni liian hankala tässä enkä muutenkaan tykkää siitä. Laitetaan leivinpaperille jauhoja 7 cm levyinen alue alhaalta ylös. Taikina nostetaan siihen keskelle. Päälle voi laittaa hiukan jauhoja ja levitellä taikinaan. Kaulitaan alhaalta ylös leivinpaperilla taikina tasaiseksi jauhojen päällä, jonka jälkeen päälle ripotellaan hiukan jauhoja ja levitellään ne taikinaan. Sitten käännetään leivinpaperi poikittain ja painetaan niin paljon kuin menee, niin taikinan keskelle sellainen 7 cm ura kaulimella. Sitten molemmin puolin leivinpaperia kääntämällä kaulitaan taikina leivinpaperin reunoille asti. Samaan syssyyn olen yleensä tehnyt toisenkin pitsan yhtäaikaa tämän taikinan kanssa.

Vaihe 5:


Sitten samantien mitään nostattelematta laitetaan tomaattimurskat sekä täytteet ja juustot päälle ja pitsa samantien uuniin 200 asteeseen 12 minuutiksi. Nauti ensimmäiset palat samantien.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti