perjantai 30. elokuuta 2024

Ruusunmarjahillo + viili

 Löysin paikan mistä pystyi vielä kerätä ruusunmarjoja mukavasti. Niinpä keräsin jonkun kolmas-neljäsosakauppapussillisen marjoja. Olen joskus aikaisemminkin tehnyt ruusunmarjahilloa, mutta en muistaakseni ole laittanut sitä viiliin niinkuin nyt. Onhan sitä ollut kaupassakin saatavilla viilipurkin pohjalla. Ne ovatkin olleet aika maukkaita viilejä. Niinpä tein nyt itsekin niitä. Hilloakin jo maistoin. Käytin siihen melatiinia, että saisin siihen säilöntäaineita, kun pitää säilöä hillot huoneenlämpötilassa.


Aineet:

Ruusunmarjahillo:

n. 2 kg    ruusunmarjoja
2-2,5 l    vettä
1,2 kg    hillosokeria
1 tl        atomonpulveria
1 dl       vettä
2 tl        melatiinia
 

Viili:

2 dl    viiliä
1 l      maitoa
 

Vaihe 1:

Poista ruusunmarjoista ruusuke ja sitten kannat, jos niitä on jäänyt siihen. Lisäksi ruusukkeen alla marjan sisässä siementen päällä oli joskus jotain kukkamössöä, jonka kans huvikseni poistin. Mulla meni noin 40 min perkaamiseen.
 

Vaihe 2:

Laita isoon kattilaan vesi ja peratut ruusunmarjat. Lämmitä ja keittele 10 min.  Surauta sitten sauvasekoittimella tasaiseksi. Voi tehdä ihan kuumassakin nesteessä. Sinne tahtoo jäädä marjoja, joita ei ole saanut soseeksi, mutta ne lähtee pois sitten kun seos siivilöidään. Seosta voi vielä keitellä joku 10 min, mutta jatkoin ite siivilöintiin heti vaan.

Vaihe 3:

Seoksen vielä keittyessä voi käsitellä purkit. En ole jaksanut niitä lämmittää uunissa, niin olen käsitellyt purkit atomonpulverilla. Laitetaan 1 dl lämmintä vettä hanasta ja sekoitetaan siihen atomonpulveri ja laitetaan johonkin sopivaan lasipurkkiin. Sitten kansi kiinni ja hölskytetään lavuaarin päällä. Kannet vuotaa, niin nestettä lentää lavuaariin. Sitten kaadetaan seos toiseen lasipurkkiin ja toistetaan operaatio. Käsittele tarpeeksi purkkeja. Näin purkit on puhdistettu bakteereista. Ne kannattaa vielä huuhtoa vedellä hölskytellen, ettei atomonia jäisi hilloon.

Vaihe 4:

Lisätään sitten sokeri kattilaan. Säästä pari ruokalusikkaa sokeria melatiinin kanssa käytettäväksi. Sekoita melatiini pariin ruokalusikkaan sokeria ja lisää se kattilaan. Sekoita seos sitten hyvin, että melatiinia menisi joka puolelle.

Vaihe 4:

Seuraavaksi siivilöidään metallisiivilällä ruusunmarjaseos muovikulhoon. Laitetaan kauhalla siivilä lähes täyteen kulhon päällä ja painellaan lusikalla seosta siivilää vasten, niin että sitä menisi kulhoon. Siihen jää aika paljon sitä siemenmönjää. Toisen siivilällisen voi vielä laittaa, mutta sitten kannattaa joa laittaa siemenmönjä roskiin. Sitten taas uutta siivilällistä peliin. Kulho täyttyy välillä, niin pitää alkaa täytellä seoksella lasipurkkeja. Itse kaasin kulhosta hilloa vaan suoraan käsiteltyihin purkkeihin. Kun purkit täysiä, niin kansi kiinni.

Vaihe 5:

Mulla oli joissakin purkeissa kansi yhdessä osassa, niin niihin purkkeihin laitoin steariinia kannen reunaan, niin että ne olisivat ilmatiiviitä. Sellaisiin helpommin avattaviin kansiin en uskaltanut laittaa, kun aattelin, että niitä ei saisi enää auki. Niitä oli kuitenkin vaan yks, niin aattelin, että sen voi käyttää heti.
 

Vaihe 6:

Odotellaan vuorokausi, niin että hillo jähmettyy. 

Vaihe 7:

Tehdään viilit sopiviin pakastusrasioihin. Otetaan yksi rasia työtasiaksi ja sekoitellaan siinä 40 g (iso lusikallinen) viiliä sekä 2 dl maitoa. Sitten laitetaan puhtaaseen rasiaan hilloa pohjalle sopivasti n. 50 g. Siihen päälle sitten kaadetaan sekoitettu viili + maitoannos. Laitetaan kansi kiinni. Tehdään näin 5 rasialle, niin että viili sekä maito on käytetty. 

Vaihe 8:

Laitetaan rasiat vuorokaudeksi huoneen lämpöön valmistumaan. Sen jälkeen siirretään ne jääkaappiin säilytettäväksi. Kun viili jäähtyneet, niin niitä voi alkaa syömään. Bon appetit.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti