torstai 20. kesäkuuta 2024

Perunarieska - kenwood chefette taikinakone

Olin joskus ostanut Kenwood chefette vatkaintaikinakoneen. Siinä ne hammasrattaat on muovia. Kulho kyllä komeasti terästä, mutta kerrankin kun olin yrittänyt tehdä taikinaa, niin hammasrattaat alko pomppimaan yli. En sitten koskaan oikein ollut viittinyt käyttää konetta. Mutta nyt aattelin, että tartun härkää sarvista ja yritän tehdä koneella rieskataikinaa. Sillä sellaisen olin sillä ajateelut pystyvän ainakin tekemään. Sitten rieskaanhan piti saada perunaa. Katselin hiukan perunariekareseptejä, mutta niissä ei ollut käytetty hiivaa. Minä taas halusin tehdä hiivataikinan, joten eikun munklaamaan reseptejä sopivaksi. 


Aineet:


3 kpl  isohkoja perunoita
 puolikas hiivapala
1 dl    vettä
3/4 tl  suolaa
3 dl    vehnäjauhoja

Vaihe 1:

Jos sinulla ei ole ylijääneitä perunoita, niin laita perunat kattilaan ja keitä kypsiksi. Sitten laita perunat kylmään vesihauteeseen jäähtymään hetkeksi.

Vaihe 2:

Ota kenwood cehette kulho tahi muu samantapainen taikinakoneen kulho ja murenna siihen hiiva ja lisää kädenlämpöinen vesi, niin että hiiva aktivoituisi. Sekoittele haarukalla ja lisää suola sitten sekoittele vielä lisää haarukalla. Lisää haarukalla muusattu perunamössö. Sekoittele se nesteeseen haarukalla.

Vaihe 3:

Laita kulho paikalleen taikinakoneeseen ja laita se pyörimään. Ala lisätä jauhoja hiukan kerrallaan, niin että kone ehtii leipomaan ne taikinaan.

Vaihe 4:

Kun jauhot sekoitettu. Ota kulho koneesta ja ala lastalla pyörittelemään taikinaa ympäriinsa tehden siitä pallon. Tarkoitus ettei taikinaan tarvitsisi koskea käsin, koska käytetään taikinakonetta.

Vaihe 5:

Tee pellille leivinpaperi ja laita se pöydälle. Ripottele siihen hiukan jauhoja ja ota taikinapallo ja pyörittele sitä jauhoissa joka puolelta. Ala kaulia taikinaa ja hetken päästä ripottele pinnalle jauhoja ja levittele ne pinalle kädellä. Kauli lisää. Tällä reseptillä ei ihan saa täyttä pellillistä. Laita taikinalevy pellille ja anna nousta. Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen. Kun valmis laita uunipelti taikinoineen uuniiin ja paista 12 min. Laita hetkeksi liinan alla levähtämään. Nauti jo lämpimänä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti