torstai 22. elokuuta 2013

Sichuan chili con carne

Ostin tuossa joku aika sitten portviiniä ruoanlaittoon ja sitten Chilikaupasta Naga chilejä ja sichuanin pippuria ja ajattelin ne yhdistää ruoassa, joten tein chili con carnea. Näin ruokaa maistettuani tuumaisin, että portviini sopii makeutensa vuoksi paremmin sweet & sour kastikkeisiin. Ennemmin korvaisin portviinin tässä ruoassa vedellä, mutta voihan sitä kokeilla maistaa makeahkoakin chili con carnea.

Naga chilit taas olivat tosi tulisia. En ole ennen noin tulista syönyt, vaikka laitoin vain yhden nagan. Valitettavasti chilikaupasta ei niitä enää saa. Ehkä sitten ensi kesänä sadonkorjuun aikaan tai sitten, kun niitä taas on saatavilla. Kannattaa tarkkailla sivustoa, jos haluaa tosi tulisia chilejä. Korvataan se reseptissä ihan tavallisella chilillä. Nekin antaa kivasti tulisuutta, jos ovat hyvää perimää.






1 rs        jauhelihaa
1 rkl      öljyä
1 rs        luumutomaatteja
1 kpl      paprika
1 kpl      sipuli
4 kpl      valkosipulinkynsiä
1 kpl      chili palko
1/2 dl     rusinoita
1 prk      kuorittuja tomaatteja
1 prk      kidney papuja
2-3 rkl   tomaattipyrettä (1 prk)
1 rkl      soijakastiketta
1 rkl      sichuan pippuria
3 tl         juustokuminaa (jeeraa)
1 tl         savupaprikajauhetta
2 tl         korianteria
1/2 tl      kanelia
2 tl         basilikaa
2 tl         timjamia
2 dl        (portviiniä) tai vettä
1 kpl      lihaliemikuutio
1/2 tl      suolaa





Vaihe 1

Laita öljyä pannulle ja ruskista jauheliha. Samalla kuutioi, silppua ja siivua luumutomaatit, paprika, sipuli ja valkosipulit ja laita muovikulhoon odottamaan. Laita ruskistettu jauheliha kastikekattilaan.



Vaihe 2

Laita kasvikset paistumaan ja lisää jauhelihan joukkoon huuhdotut kidney pavut ja karkeasti lohkotut kuoritut tomaatit sekä tomaattipyre. Paistele kasviksia jonkun aikaa. Ei niin tarkkaa kauanko. Ne valmistuvat sitten kattilassa, mutta vaikka niin, että sipuli on hiukan kuullottunut. Kun valmiita kaada kattilaan jauhelihan kanssa.






Vaihe 3

Ota paistinpannu pois levyltä ja lisää siihen soijakastike ja sitten mausteet: sichuanin pippuri, juustokumina, savupaprikajauhe, kaneli, basilika ja timjami. Paista niitä varovasti hiukan levyllä, niin että mausteet aktivoituvat. Kaada pannulle kahdessa erässä vettä ja huuhdo mausteet kattilaan. Lisää kattilaan vielä lihaliemikuutio ja suola.

Vaihe 4

Keitä sichuan chili con carnea n. 20 min samalla keitellen lisäkkeeksi perunaa tai riisiä. Voit antaa kastikkeen vetäytyä hetken pois levyltä. Nauti!




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti