perjantai 28. kesäkuuta 2024

Pitsataikina uunipellillinen - kenwood chefette taikinakone tai vastaava

 Tässä reseptissä käytetään sellaista taikinakonetta. Ei mitään hulppeeta taikinakoukkukonetta, vaan sellaista karvalakkimallia, jossa lähes tavallinen vatkain, johon on ympätty kulho joka pyörii. Olin tehnyt pitsataikinoita ilman rasvaa - öljyä. Luin sitten jotain italialaista reseptiä - olin niin sanoakseni mennyt tiedon lähteelle - siellä väitettiin, että tulee rich flavour, jos laittaa taikinaan oliiviöljyä. No, kokeilin sitä ja ihan samanmakuista pitsaa oli kuin ilman öljyä eli öljyä ei tarvitse laittaa taikinaan - silti saa yhtä maukasta pitsaa. Lisäksi olen täytteen tomaattimurskan jo aikapäiviä sitten alkanut soseuttaa tehosekoittimessa - tulee tasalaatuisempaa pitsaa. Juustonraastamiseen sellainen vinkki, että sen voi suosiolla tehdä raastimen isoimmalla osalla. Turhaa rasittaa itseään ja tehdä pienempää raastetta. Se juustoraasteen teko oli ennen se vittumaisin homma pitsanteossa, mutta nyt sekin on alkanut maistumaan, kun olen tehnyt näin. Toki voihan sitä käyttää valmiitakin raasteita, jos on huomannut olevansa joku kroisos. Sellainen 150 g on ollut ihan ruhtinaallisesti juustoa per uunipelti ja ei sen mitään emmental juustoa tartte olla, ihan hyvin pärjää edam juustollakin. Olen myös tehnyt pitsaa ilman juustoa ja laittanut säilytettäessä leivinpaperin palan pitsojen väliin.

 

Aineet:


puolikas hiivapala
2 1/2 dl  vettä
1 tl     suolaa
6-7 dl vehnäjauhoa (sisältää 2 dl durum vehnäjauhoa niin halutessa)


Vaihe 1:


Murusta hiivapala koneen kulhoon ja laita päälle kädenlämpöistä tai hiukan lämpimämpääkin vettä. Sekoittele vähän haarukalla ja lisää suola. Sekoittele lisää, niin että hiiva sekaantuu.

Vaihe 2:

Laita kulho koneeseen ja lisää pari desiä vehnäjauhoa (durum). Laita kone pyörimään ja ala lisätä vehnäjauhoja hiisukseen 6 desiin asti. Koneen pitäisi vielä jaksaa pyörittää tämmöistä taikinaa.

Vaihe 3:

Ota kulho pois koneesta ja taikinalastalla irroita taikina kulhon reunoista. Pyörittele taikinalastalla pallo taikinasta. Lisää vähän jauhoja ja nyt valitettavasti täytyy turvautua käsiin. Mutta tähän asti kuitenkin päästiin koneella. Pyörittele käsillä taikinapalloa jauhoissa, niin että helpompi vaivata taikinaa. Ala vaivata taikinaa ja lisää tarvittaessa hiukan jauhoja, niin että taikina pysyy irti kulhon reunoista. Sitte kun alkaa näyttää sopivalta, niin laita taikina nousemaan liinan alle 30 minuutiksi. Jos vaivaaminen onnistui hyvin, niin kädetkin pesee aika mukavasti vesihanan alla ilman, että tarvii veistää taikinaa veitsellä pois käsistä. Se voitto saatiin koneella.

Vaihe 4:


Laita uuni 200 asteeseen päälle. Kaulimeksi olen valinnut helpoimman eli sellaisen kaarevan puupötkön. Tavallinen kaulin mielestäni liian hankala tässä enkä muutenkaan tykkää siitä. Laitetaan leivinpaperille jauhoja 7 cm levyinen alue alhaalta ylös. Taikina nostetaan siihen keskelle. Päälle voi laittaa hiukan jauhoja ja levitellä taikinaan. Kaulitaan alhaalta ylös leivinpaperilla taikina tasaiseksi jauhojen päällä, jonka jälkeen päälle ripotellaan hiukan jauhoja ja levitellään ne taikinaan. Sitten käännetään leivinpaperi poikittain ja painetaan niin paljon kuin menee, niin taikinan keskelle sellainen 7 cm ura kaulimella. Sitten molemmin puolin leivinpaperia kääntämällä kaulitaan taikina leivinpaperin reunoille asti. Samaan syssyyn olen yleensä tehnyt toisenkin pitsan yhtäaikaa tämän taikinan kanssa.

Vaihe 5:


Sitten samantien mitään nostattelematta laitetaan tomaattimurskat sekä täytteet ja juustot päälle ja pitsa samantien uuniin 200 asteeseen 12 minuutiksi. Nauti ensimmäiset palat samantien.



tiistai 25. kesäkuuta 2024

Mustikka-kermaviilipiirakka murotaikina pohjalla uunipellille

 Sain kotoa äitiltä mustikoita. Äiti kun oli ollut niin reipas, että oli pystynyt poimimaan mustikoita. Minä en ole edes uskaltanut yrittää. No, olen minä pariin vispipuuroon poiminut puolukat. Lisäksi minulla oli pari kermaviiliä, niin se vähän saneli minkälainen mustikkapiirakka oli tulossa.


Aineet:


300 g    voita
2 1/2 dl sokeria
3 kpl     kananmunia
6 dl       vehnäjauhoa
2 tl       leivinjauhetta
 

Täyte:

 
2 kpl    kananmunia
2 prk    kermaviiliä
1 dl      sokeria
2 tl      vanilliinisokeria
1 rs     mustikoita pieni pakasterasia
 

Vaihe 1:


Laitetaan voi hetkeksi huoneenlämpöön sulamaan kulhoon. Lisätään sokeri ja sekoitetaan puisella paistinlastalla. Vispataan munien rakenne rikki toisessa kulhossa ja lisätään munat taikinaan ja sekoitellaan. Sekoitetaan puhtaalla isolla lusikalla jauhoihin leivinjauhe kolamnnessa kulhossa ja lisätään melkein kaikki taikinaan sekoittaen. Lisätään myös loput jauhot ja sekoitetaan.

Vaihe 2:

 
Mitataan uunipellille leivinpaperi ja laitetaan se pöydälle. Laitetaan taikina keskelle leivinpaperia ja aletaan voiveitsellä levittelemään sitä. Sen pitäisi riitttää koko leivinpaperille. Lisätään päälle mustikat ripotellen jokapuolelle. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.

Vaihe 3:


Tehdään täyte. Sekoitetn munat vadissa ja lisätään kermaviili ja sokeri sekä vanilliinisokeri. Sekoittelin täytettä ihan vaan isolla lusikalla. Vähän oli kermaviilin klimppejä, mutta ne tasoittuu sitten uunissa. Kaadetaan täyte piirakan päälle. Kun uuni valmis laitetaan piirakka uuniin ja paistetaan 200 asteessa 25 min. Anna hiukan jäähtyä ennenkuin leikkaat piirakan paloiksi. Nauti!

Bolognese kastike haudutettuna uunissa

 Minulla on ollut jo pitkään varastossa spagettia, josta olen ajatellut tehdä spagetti bolognesea. Teinkin sitä jo tuossa, mutta varmaankin minulla oli liian iso sellerin pala, niin siitä tuli kastikkeeseen liikaa sellerin makua ja se ei ole ihan niin hyvä maku kuitenkaan. Kuitenkin pieni sellerin pala kuuluu bolognese kastikkeeseen, niin laitetaan sitä. Joissakin resepteissä bologneeseen oli lisätty myös timjamia ja paprikaa, mutta koitin käydä katsomassa italialaiselta sivustolta mahdollisimman alkuperäisen bolognese reseptin ohjenuorakseni. Ruokaan tulee punaviinia, niin käytin alkoholitonta Carl Jung punaviiniä. Haudutin ruokaa valurautapadassa uunissa, mutta valmistunee tämä liedelläkin. Mutta tää ruoka oli siis tosi hyvää tälleen.


Aineet:

2 rkl     ruokaöljyä
1 kpl    iso sipuli
2 kpl    valkosipulinkynsiä
3 kpl    porkkanaa
pieni    sellerin pala
4 prk   tomaattimurskaa
400 g   jauhelihaa
2 dl     punaviiniä
66 g    tomaattipyrettä
2 tl      mustapippuria
3 kpl   laakerinlehtiä
1,6 tl   suolaa
 
 

Vaihe 1:

 Paloittele sipuli. Laita pannulle ruokaöljy ja lisää sipuli. Kuullota sipuli. Paloittele porkkana ja selleri lisäten ne pannulle. Laita kasvisten paistuessa pataan tomaattimurskat ja laita lämpenemään. Kun tomaatti lämmennyt kiehumispisteeseen, niin lisää siihen pannulta kasvikset.
 

Vaihe 2:

Laita pannulle jauheliha ja paista ruskeaksi. Lisää pannulle punaviini. Punaviinin voi periaatteessa höyrystää kokonaan pois, mutta en jaksanut oottaa vaan laitoin jauhelihan sooseineen pataan. Lisää pataan tomaattipyre, mustapippuri, laakerinlehti ja suolaa. Sekoittele ja maista onko suolaa tarpeeksi ja lisää suolaa tarpeen mukaan.
 
 

Vaihe 3:

 
Laita uuni lämpnemään 200 asteeseen ja laita pata alatasolle uuniin kansi päälle. Hauduta 200 asteessa 30 min, jonka jälkeen säädä lämpötilaksi 125 astetta ja hauduta 1,5-2,5 tuntia. Nauti vaikka spagetin kera.

sunnuntai 23. kesäkuuta 2024

Mustaherukkapunakaalisalaatti

 Olin eräässä ruokalassa syömässä ja siellä oli tällaista salaattia. Siinä oli käytetty mustaherukkaa ja vaikka siitä on saanutkin hyvää ainesta joihinkin karkkeihin tai mehujäihin, niin itse sitä on kovin vaikea saada laitettua mihinkään ruokaan paitsi ehkä mustaherukkamehuun. Se onkin oiva mehu joissakin tilanteissa. Mutta nyt olisi kohtuullisen hyvä ruoka mustaherukastakin. Ainakin siellä ruokalassa saamani salaatti oli tosi hyvää, mutta se oli varmaankin tehty tuoreeseen punakaaliin. Yritin, että tässä ruoassa voisi käyttää säilöttyä punakaalia, mutta jos tuntuu, että se ei oikein maistu, vaikka olisi ollut maustumassa jääkaapissa muutaman tunnin, niin voi kokeilla laittaa siihen tuoretta punakaalia, niin jospa tilanne parantuisi.

Aineet:


Xtra säilöttypunakaalipurkillinen
1 pakasterasiallinen mustaherukkaa
1 kpl    omena


Vaihe 1:

Laitetaan punakaalipurkillinen kulhoon. Lisätään mustaherukka ja kuutioitu omena ja sekoitetaan. Annetaan maustua jääkaapissa pari tuntia. Syödään salaatin tapaan.



lauantai 22. kesäkuuta 2024

Gluteeniton lättytaikina

 Äiti on jo aikansa ollut gluteenittomalla ruokavaliolla ja kun kävin juhannuksena grillaamassa kotona makkaraa, niin ajattelin, että äidillekin pitäisi voida laittaa jotain, niin tein gluteenittoman lättytaikinan.


Aineet:

 
2 kpl   kananmunia 
5 dl     maitoa
3 dl     kotimaista gluteenitonta jauhoseosta
1 tl      suolaa
30 g    voita


Vaihe 1:

Viskataan kulhossa munien rakenne rikki. Lisätään maito ja suolaa ja sekoitetaan. Lisätään jauhoja desilitra kerrallaan ja sekoitetaan vispilällä jauhot seokseen. Lisätään lopuksi sulatettu voi ja sekoitetaan.

Vaihe 2:

Paistetaan pannulla lättyjä annostellen sopivan kokoisella kauhalla. Laitetaan joka lätyn välissä hyppysellinen voita pannulle. Kun kananmunia pinta hyytynyt, niin käännetään lastalla lätty ja patistetaan hetki. Laitetaan pannulla valmis lätty lautaselle. Tarjotaan lättyjä jo poistettaessa lämpiminä.



torstai 20. kesäkuuta 2024

Perunarieska - kenwood chefette taikinakone

Olin joskus ostanut Kenwood chefette vatkaintaikinakoneen. Siinä ne hammasrattaat on muovia. Kulho kyllä komeasti terästä, mutta kerrankin kun olin yrittänyt tehdä taikinaa, niin hammasrattaat alko pomppimaan yli. En sitten koskaan oikein ollut viittinyt käyttää konetta. Mutta nyt aattelin, että tartun härkää sarvista ja yritän tehdä koneella rieskataikinaa. Sillä sellaisen olin sillä ajateelut pystyvän ainakin tekemään. Sitten rieskaanhan piti saada perunaa. Katselin hiukan perunariekareseptejä, mutta niissä ei ollut käytetty hiivaa. Minä taas halusin tehdä hiivataikinan, joten eikun munklaamaan reseptejä sopivaksi. 


Aineet:


3 kpl  isohkoja perunoita
 puolikas hiivapala
1 dl    vettä
3/4 tl  suolaa
3 dl    vehnäjauhoja

Vaihe 1:

Jos sinulla ei ole ylijääneitä perunoita, niin laita perunat kattilaan ja keitä kypsiksi. Sitten laita perunat kylmään vesihauteeseen jäähtymään hetkeksi.

Vaihe 2:

Ota kenwood cehette kulho tahi muu samantapainen taikinakoneen kulho ja murenna siihen hiiva ja lisää kädenlämpöinen vesi, niin että hiiva aktivoituisi. Sekoittele haarukalla ja lisää suola sitten sekoittele vielä lisää haarukalla. Lisää haarukalla muusattu perunamössö. Sekoittele se nesteeseen haarukalla.

Vaihe 3:

Laita kulho paikalleen taikinakoneeseen ja laita se pyörimään. Ala lisätä jauhoja hiukan kerrallaan, niin että kone ehtii leipomaan ne taikinaan.

Vaihe 4:

Kun jauhot sekoitettu. Ota kulho koneesta ja ala lastalla pyörittelemään taikinaa ympäriinsa tehden siitä pallon. Tarkoitus ettei taikinaan tarvitsisi koskea käsin, koska käytetään taikinakonetta.

Vaihe 5:

Tee pellille leivinpaperi ja laita se pöydälle. Ripottele siihen hiukan jauhoja ja ota taikinapallo ja pyörittele sitä jauhoissa joka puolelta. Ala kaulia taikinaa ja hetken päästä ripottele pinnalle jauhoja ja levittele ne pinalle kädellä. Kauli lisää. Tällä reseptillä ei ihan saa täyttä pellillistä. Laita taikinalevy pellille ja anna nousta. Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen. Kun valmis laita uunipelti taikinoineen uuniiin ja paista 12 min. Laita hetkeksi liinan alla levähtämään. Nauti jo lämpimänä!

keskiviikko 19. kesäkuuta 2024

Lättytaikina

 Olin aikaisemmin tehnyt vohveleita vohveligrillissä enkä niinkään lättyjä, mutta nyt olin saanut sellaisen pienen paistinpannun, niin ajattelin, että sillähän olisi mukava laittaa lättyjä. Niinpä eikun tuumasta toimeen ja tekemään lättytaikinaa. Lättytaikinaanhan voi keväällä lisätä nokkosia. Nokkosethan ensiksi ryöpätään vedessä tai jopa keitetään ja sitten kuivataan siivilässä mytäten ne läjään, niin että ne murustuisivat. Sitten ne lopuksi vispataan lättytaikinaan.



Aineet:


2 kpl    kananmunia
5 dl      maitoa
1/2 tl    suolaa
(1 tl     vanilliinisokeria)
3 dl vehnäjauhoa
25 g     voita
 
 

Vaihe 1:

 
Vispataan kulhossa munien rakenne rikki. Lisätään maito, suola (ja vanilliinisokeri) ja vispataan hiukan. Lisätään jauhoja desilitra kerrallaan vispaten. Lopuksi lisätään voi ja vispataan. (Annetaan jauhojen imeytyä nesteeseen 30 min.)
 

Vaihe 2:

 
Paistetaan kuumalla paistinpannulla. Sekoita kauhalla taikinaa aina ennen kuin otat uuden kauhallisen, niin että voi sekaantuu kunnolla taikinaan tasaisesti. Käännetään lätty kun pinta on hyytynyt ja toisella puolella mukava paistopinta ja paistetaan hetki ja laitetaan lautaselle valmiit lätyt. Nautitaan mansikkahillon tai sokerin kera.


maanantai 17. kesäkuuta 2024

Pitakebab - itse tehty pitaleipä

 Etsiskelin jotain reseptiä netistä - en nyt muista mitä, mutta satuin klikkaamaan korv göranssin iskender kebab reseptiä. Siellä oli lisäkkeeksi joku pita leipä resepti. En nyt ihan luottanut siihen mitä siellä kerrottiin, niin menin luottopaikkaani eli kotikokkiin. Sieltä sain vähän lisävinkkiä siihen miten niitä pitaleipiä tehtäisiin. Olin tuossa aikaisemmin paistanut esipaistettuja pitaleipiä ja hyvässä muistissa oli myös kaupan pitaleivät, niin ai että ku nämä oli tuoreena suoraan uunista tosi meheviä kebabin kanssa. Olin tuossa aikaisemmin ajatellut, että enhän minä nyt pysty pitaleipiä tekemään ja kyllähän siinä kävi niin, että kun ne paisto, niin vaikka ne sai hyvin reunasta auki, niin leipä oli vielä keskeltä kiinni, mutta sen sai aukastua aika hyvin veitsellä ja sitten eikun täyttöpuuhiin. Sehän oli niinkin helppoa, että eiku vähän tunkea kebabbia pitaleipään - voinee kokeilla tekemääni soijakebabbia tähänkin ja sitten leipä mikroaaltouuniin, niin että kebab lämpenee sitten lisätä siihen korv göranssin kebab kastiketta ja voila makunautinto oli valmis.


Aineet:

 

Pitaleipä:

 

1/2    hiivapalaa
2 1/2 dl kädenlämpöistä vettä
1 tl    suolaa
2 rkl  ruokaöljyä
n. 6 dl vehnäjauhoja + vähän ekstraa
 
 

Lisäksi:

 

Kebablihaa
Korv Göranssin kebabkastiketta

Vaihe 1:

Murenna hiivapalan puolikas leivontakulhoon. Lisää kädenlämpöinen vesi ja sekoittele haarukalla, niin että hiiva liukenee. Lisää suola ja ruokaöljy ja sekoittele. Lisää 6 dl vehnäjauhoja saman tien ja ala kädellä sekoittelemaan. Kun jauhot sekoontuneet, niin tarvitaan hiukan lisää jauhoja, että taikina lähtisi irti kulhon reunoista. Lisää jauhoja hiukan kerrallaan ja vaivaa taikinaa. Jossakin vaiheessa irrota käteen kertynyt taikina ruokaveitsellä ja lisää taikinaan. Sitten eikun vaivausta ja jauhon lisäämistä, että taikina sopivaa. Taikina nousemaan yhdeksi tunniksi.
 

Vaihe 2:

Laita uuni päälle 250 asteeseen. Tee kaksi kappaletta leivinpapereita leivinpelleille. Ota toinen niistä ja laita pöydälle ja ripottele siihen hiukan jauhoja. Ota taikina kulhosta ja pyörittele jauhoissa leivinpaperilla. Sitten tee siitä pötkö. Jaa pötkö 6 yhtä suureen osaan. Tee taikinapaloista palloja ja kauli ne ohuiksi levyiksi. Laita sitten ne leivinpaperille uunipellille. Yhdelle pellille mahtuu neljä leipää hyvin. Ota pöydältä jäljellä oleva leivinpaperi ja kaada loput jauhot pöydälle ja laita leivinpaperi pellille. Laita siihen loput kaksi leipää. Sitten kun uuni valmis, niin voitele pitaleivät vedellä ja laita uuniin 5 minuutiksi.
 

Vaihe 3:

Pitaleivät voi nauttia heti uunista ottamisen jälkeen. Leikkaa terävällä veitsellä pitaleivän reunaa auki n.60-70 % ja avaa pitaleivän sisältä veitsellä leipää, niin että täytteet saa laitettua. Lisää kebabbia joka kohtaan ainakin kaksi kerrosta. Sitten pitaleipä mikroaaltouuniin minuutiksi, niin että kebab lämpeää. Laita pitaleipä makkarapaperiin. Niitä saa prismasta. Avaa hieman leipää, niin että kebabkastikkeen saa pursotettua leivän sisälle. Leipä on valmis nautittavaksi!
 

lauantai 15. kesäkuuta 2024

Itse tehty riisifrutti

 Minulla oli kiehu maitoa ja mietin mitähän sillä tekisin, niin tietenkin mieleen tuli riisipuuro, mutta en halunnut laittaa sekahedelmäkiisseliä, niin ajattelin sitten, että mitenkäs riisifrutti hillolla. Siitä saisi hyvän reseptinkin, että miten laittaa jääkaappi täyteen riisifrutteja. Riisipuuro pitäisi annostella pakasterasioihin valmiiksi annoksiksi ja hillollekin piti olla riisifrutin tapaan sopiva delivery vessel niin sanoakseni, kun mulla ei ollut niitä riisifrutti kauppa-rasioita. Netistä katsoin, että riisifrutissa n. 150 g riisipuuroa, joten sen täytyy olla sopiva annoskoko. Keksin, että munakuppihan olisi sopivan kokoinen astia mihin voisi laittaa hilloa ja suunnitelmani alkoi muotoutua. Syödessäni hokasin siinä sitten, että eihän siitä munakupista saa kaikkea hilloa isolla lusikalla kuopaisemalla. No, sitä hilloa piti sitten kaataa siihen lusikalle sieltä kupista. Se ei ollut ihan niin oivallista kuin toivoa olisi sopinut. Lisäksi riisipuuro maistui itse tehdyltä riisipuurolta eikä siltä kaupan riisifrutilta. Tulikohan outo maku siihen suolasta? No katsotaan jos tulisi parempaa, jos suolan jättää pois. Kokeilkaa te?

Aineet:

Riisipuuro

2 dl    vettä
2 dl    puuroriisiä
1 L    (kiehu) maitoa
(1/2 tl suolaa)

Lisäksi:

Xtra mansikkahilloa

Vaihe 1:

Laita isoon taflon kattilaan vesi ja lämmitä, kun kiehuu, niin lisää riisiä. Pienennä lämpöä, niin että juuri ja juuri kiehuu. Anna porista, niin että vesi on melkein imeytynyt riisiin. Lisää maito ja sekoita. Lämmitä, niin että kiehuu ja anna porista liedellä.

Vaihe 2:

Kun riisipuuro on alkanut porisemaan, niin keitä sitä 40 min välillä sekoitellen. Kiehu maito auttoi hyvin ja riitti, että vain silloin tällöin sekoitteli. Kun valmista voi lisätä suolaa, jos niin tahtoo. Laita riisipuuro levyn viereen jäähtymään.
 

Vaihe 3:

Jonkun ajan päästä, kun riisipuuro vielä aika lämmintä ja helposti kauhottavaa, niin ota esiin 7-9 pientä pakastusrasiaa ja annostele rasiaan 150 g riisipuuroa per rasia (n. 1,5 kauhallista), tasoittele lusikalla ja laita jääkaappiin jäähtymään.

Vaihe 4:

Kun riisifrutit jäähtyneet niitä voi nauttia. Laita munakuppiin hilloa ja avaa riisifrutti purkki. Nauti!


keskiviikko 5. kesäkuuta 2024

Kauramakaronilaatikko - halpa ruoka

Brainstormasin tuossa sängyllä ajatellen, että olin joskus tehnyt makaronilaatikkoa, jostakin kaurasta valmistetusta kasvilihasta. Ajattelin siinä sitten, että eikö se riitä, että laittaa siihen vaan kaurahiutaleita. Jos nyt niiden pitäisi olla jotain kokkareita, niin laittaa kaurahiutaleiden sekaan vähän voita, joten eikun tuumasta toimeen. Tein koemielessä pienehkön laatikon, mutta ainemäärät voi tuplata ja laittaa ruoan isompaan vuokaan. Ajattelin vielä, että jos kauranhiutaleet paahtais pannulla, niin että ne ruskistuisivat, niin voisi tulla parempaa. Kokeilin tehdä paahtamatta sekä paahtaen, niin paahtamalla tuli selkeästi parempaa. Ilman paahtamatta syöminen oli hiukan työlästä, mutta kun oli paahtanut, niin ruokaa söi jo ihan mielellään. Pikkasen haittaa se, että ruoassa ei ole proteiinia, niin annoksen jälkeen jää vielä nälkä ja pitää melkeenpä juoda jälkiruoaksi pullakahvit. :D



Aineet:

200 g    makaronia
100 g    kaurahiutaleita
60 g      Xtra margariinia
1/2 tl    mustapippuria
1/2 tl    timjamia
1/2 tl    basilikaa

Munamaito:

4 dl    maitoa
1 kpl  kananmuna
3/4 tl  suolaa

Päälle:

Korppujauhoa

Vaihe 1:

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Keitä makaronit makaronipussin ohjeen mukaan joku 15 min.

Vaihe 2:

Sulata margariini kulhossa mikroaaltouunissa. 30% tehoa joku 1 min 50 s. Kun valmista lisää kulhoon kaurahiutaleet ja sekoita isolla lusikalla. Lisää mausteet ja sekoittele.

Vaihe 3:

Valmista munamaito. Lisää toiseen kulhoon muna. Sekoita vispilällä. Lisää maito ja suola ja sekoittele.
 

 Vaihe 4:

Laitata kaurahiutalemössö pannulle tasaisesti ja laita levy, niin että ruskistuu. Itse ruskistin ensin sekoittamatta 5 min ja uudestaan 4 min. Se 4 min oli hiukan liikaa ja meinas palaa, että jos 5 min ja sitten 3 min, niin jos tulisi sopivaa.
 

Vaihe 5:

Laita uunivatiin makaronit sekä kaurahiutalemössö. Sekoittele. Lisää munamaito ja laita päälle korppujauhoa ripistellen. Laita uuniin 200 asteeseen aika ylös 45 minuutiks. Anna vetäytyä uunin jälkeen pöydällä 10 min. Nauti ketsupin kanssa!


maanantai 3. kesäkuuta 2024

Jäätelötötterö- pallojäätelö

Jäätelökioskilla pallot sen verran kalliita, että ajattelin ostaa jäätelökauhan ja ruveta tekemään jäätelötötteröitä ihan itse. Oli vielä niin kiva tuuri, että Jumalan enkeli oli laittanut metalliroskikseen jonkun härpäkkeen, johon sai tötterön pystöön. Otin sen talteen. Tilasin kyllä sitten jonkun akryylisen tötteröalustan netistä. Tykkään murovohvelitötteröstä enemmän, joten ostin niitä vohvelitötterön sijaan.


Aineet:

Jäätelökauha
Jotain jäätelöä
Jäätelötötterö

Vaihe 1:

Kastele kauha vesihanan alla. Yritä jäätelöstä kaapia pallo. Oppia ikä kaikki. En nyt vielä itekkään tiedä miten siitä saa hyvin pallon. :D