lauantai 2. helmikuuta 2013

Norjalainen Kneip leipä

Ehkä maailman paras leipä - norjalainen kneippi, jossa on käytetty paljon vehnärouhetta. Sitä ei löydy ihan joka kaupasta, mutta onneksi netti tulee hätiin. Vehnärouheen voi tilata riihipuodin verkkokaupasta osoitteesta http://kauppa.riihipuoti.fi/product_details.php?p=36 Taikinasta tulee 3 leipää.


20-21 dl    hiivaleipäjauhoa
6 dl           vehnärouhetta
2 tl            suolaa
1 kpl         hiivapala (50 g)
50-100 g   voita
4 3/4 dl     maitoa tai vettä
4 3/4 dl     vettä

Vaihe 1

Lämmitä vesi lämpimäksi, niin että vesimaito-seoksesta tulee kädenlämpöistä. Sekoita hiivapala 2 dl maitoa sangossa. Lisää loput maidosta ja vedestä.

Vaihe 2

Sekoita suola ja vehnärouhe sankoon puulastalla tai -kauhalla.

Vaihe 3

Sekoita noin puolet hiivaleipäjauhosta taikinaan ja lisää sulatettu voi ja sekoita. Vaivaa loput jauhoista taikinaan käsin.

Vaihe 4

Vaivaa taikinaa muutaman minuutin ajan ja laita nousemaan 30 min pyyheliinan alle.

Vaihe 5

Jauhota pöytä hiivaleipäjauhoilla ja kaada taikina siihen sangosta. Voit irrottaa taikinan sangon seiniltä lastalla. Pyörittele taikinaa pöydällä, niin että siihen tulee jokseenkin tasainen pinta. Jaa taikina sitten 3 osaan ja pyörittele niitä pöydällä, niin että ne alkavat muistuttaa leipäpitkoa ja niissä on jokseenkin tasainen pinta. Laita leivät leivinpaperin päälle uunipellille 1-2 leipää per pelti. Jätä nousemisvaraa. Leivistä tulee kaksinkertaiset kun ne nousevat. Leivät voi laittaa myös voideltuun vuokaan.

Vaihe 6

Anna leipien nousta 30 min. Lämmitä uuni 200 asteeseen. Sivele leivät maidolla tai piimällä leivontasudilla ennen uuniin laittamista. Paista leipiä toiseksi alimmalla tasolla 45 min. Anna leipien jäähtyä hieman pyyheliinan alla ja nauti ensimmäiset palat lämpiminä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti