sunnuntai 1. syyskuuta 2024

Kiinalaiset tikkuperunat (pikavalmistus 15-30 min)

Olen ennen tehnyt näitä perunoita paistamalla ne alusta loppuun paistinpannulla. Siinä on sitten mennyt aikaa niin maan perusteellisesti. Ajatttelin sitten, että eikö sitä valmistusta voisi nopeuttaa keittämällä niitä tikkuperunoita ensiksi. Yritin sitä sitten. Ens alkuun lämpimänä maistaessa niissä tuntui keitetyn perunan maku vielä paistinpannulla freesatessa, mutta muutenkin olen suositellut, että näitä perunoita syötäisiin jäähtyneinä, koska silloin ne ovat olleet parhaimmillaan. Nytkin kävi niin, että jäähtyessään perunoiden koostumus jotenkin muuttui, niin että maku parani muistuttaen lähes kokonaan pelkästään paistinpannula paistettuja. Lisäksi valmistus sujui tähtitieteellisen nopeasti.

Normaalisti olin napostellut perunat vaan siltään, mutta nyt tavoitteena oli saada leivän päälle laitettavaa ja tämähän olikin vallan maukas leivänpäällyste. Pärjää ihan makkarajuustoleivällekin. Kun 2 kg maksoi 2,09 Eur kaupassa, niin kun perunoita öysäsi leivän päälle niin paljon kuin mahtui, niin leivän päällysteen hinnaksi tuli n. 4,2 c per leipä. Mutta tässä leivänpäällysteessä olikin se erinomainen puoli, että sen määrää pystyi aidosti säätämään. Niinpä kun laittoi 8,7 g perunaa per leipä, niin päästiin todella halpoihin leivänpäällystehintoihin eli n. 1,05 c per leipä. Nyt alko tämä poika sitten säästämään, niin maan perusteellisesti. Samalla saisi vielä nopsasti herkkuakin.

Vaikka nämä perunat suikaloi veitselläkin, niin suosittelen mandoliinin hankintaa suikalointiin.

 


Aineet:

600 g     perunoita
8 dl        vettä
ruokaöljyä
(sieni)soijakastiketta
cayennepippuria
suolaa

Vaihe 1:

Ensiksi mandoliinilla suikaloidaan pestyt perunat (ei tarvi kuoria). Laita samalla vesi lämpenemään.

Vaihe 2:

Kun vesi kiehuu, niin laita suikaloidut perunat kerralla kattilaan. Pidä levy täysillä ja laita munakelloon 5 min. Induktioliedellä vesi kerkesi vähän jo kiehumaan 5 minuutissa. Sitten samantien kaada perunat siivilään ja huuhtele kylmällä vedellä, niin että valmistuminen lopp

Vaihe 3:

Laita paistinapannu lämpenemään ja laita sille runsaasti ruokaöljyä. Laita sitten perunat pannulle ja samantien lisää siihen plöräys soijakastiketta ympäri pannua, cayennepippuria voi ripistää puolelle pannulle tai ehkä jopa koko pannulle. Suolaa sitten laitetaan niinkuin ripistettäis muutenkin ruoan päälle silleen tasaisesti. Sitten perunoita sekoitetaan lastalla, niin että soijakastike menee joka paikkaan.

Vaihe 4:

Perunoita freesataan pannulla ihan tosi lyhyt aika ehkä noin 5 min. Niitä voi maistella hiukan ja ne saisi vielä hiukan tuntua rouskuvilta. Sitten vaan äkkiä kaadetaan puolivalmiit perunat ruokalautaselle. Niiden valmistuminen jatkuu jälkilämmöllä siinä. Sitten kun ne ovat jäähtyneet, niin niitä voi joko syödä siltään tai laittaa leivän päälle. Bon appetit.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti