perjantai 13. syyskuuta 2024

Jauhemaksakastike

 En ollut koskaan tehnyt ennen maksakastiketta ja nyt oli tullut mahdollisuus tehdä sellainen. Katselin netistä reseptiä, jota käyttäisin ohjenuorana sen tekemisessä. Joku löytyikin, mutta siinä oli laitettu porkkanaa ja suolakurkkua kastikkeeseen. En todellakaan halunnut siihen mitään oranssia väriä porkkanalla laittaa. Stroganoff maksakastikettakaan en mielestäni ollut tekemässä, vaan ihan ehtaa maksakastiketta. Mulla oli kuitenkin maa-artisokkaa, joka vaati käyttämistä ja siitähän ei silleen mitään omaa makua tuu ruokaan erityisesti, niin ajattelin, että sen voisi siihen ympätä niinkuin joku oli kehdannut porkkanaakin käyttää. Itse reseptiin se ei kuitenkaan kuulu, vaikka olikin lautasellani. Olin tuossa aikaisemmin ajatellut, että pitäisi alkaa kastikkeisiin laittaa punaviiniä tai valkoviiniä. Niinpä ajattelin, että tähän voisi sopia tuo punaviini. Sillä korvasin nestettä 2 dl lisäksi laitoin kerman lisäksi vielä maitoa, jolla korvasin nesteestä toiset 2 dl. Näitäkään en reseptiin laita, vaikka ruoka oli kyllä ihan maukasta. Mutta jos tykkää laittaa, niin voihan sitä kokeilla. Vesi toki halvempaa ruokavärkkiä. :D

 


Aineet:

1 rkl         ruokaöljyä
2 kpl        sipuleita
400 g       jauhettua maksaa
2 rkl        soijakastiketta (katoz)
1 1/2 tl    mustapippuria
1 rkl        basilikaa
1 l           vettä
1,2 dl      vehnäjauhoa
1,2 tl       suolaa
2 dl         ruokakermaa
 
 

Vaihe 1:

 
Silppua sipuli ja laita öljy paistinpannulle. Laita pannu lämpiämään ja lisää sipuli. Kuullota sipulia hetki. Lisää sitten jauhettu maksa ja sekoittele. Paista niin, että maksa on paistunut läpikotaisin. Lisää jossakin vaiheessa soijakastike, mustapippuri ja basilika. Lopuksi lisää pari dl vettä. Lisää sitten vehnäjauho ja sekoittele se ruokaan. Paistele hetki. Kastikkeesta tulee varsin ruskeaa muutenkin, niin vehnäjauhoa ei silleen tarvi ruskistaa välttämättä.
 

Vaihe 2:

 
Laita kastikekattilaan loput vedestä lisää myös suola sekä ruokakerma. Kaada pannulta ainekset kattilaan ja sekoittele. Vehnäjauho vaatii valmistumista, niin keitellään n.15 min, että vehnäjauho valmistuisi. Sitten maksakastike on valmista nautittavaksi perunan kera.

sunnuntai 8. syyskuuta 2024

Mansikka-puolukkahillo

 Äiti oli käyny puolukassa ja sain siltä puolukkasurvosta 900 g purkillisen. Vaihtoehtoina oli, että olisin säilyttänyt puolukkasurvoksen siltään ja tehnyt vaikka vispipuuroa, mutta päädyin kuitenkin tekemään hilloa. En nyt ihan luottanut äitiin, vaikka se sanoi että siitä sai hyvää puolukkahilloa. Mutta minä tahdoinkin hyvää hilloa enkä vaan puolukkahilloa. Niinpä päätin sekoittaa hilloon pari purkkia Xtra mansikkahilloa, että saisin sopivaa kakkuhilloa. 

Hillosta tulikin varsin makoisaa. Siinä on kirpsakka puolukanvivahde, mutta aika paljon se maistuu mansikkahillolta. Mielestäni sekoitus onnistui varsin hyvin.




Aineet:

1,1 l        vettä
900 g      puolukkasurvosta
2 kg        Xtra mansikkahilloa
1 kg        hillosokeria
3 tl          punaista melamiinia

tölkkien sterilointiin:
 
1 dl         vettä
1 tl         Atomon-jauhetta
 

Vaihe 1:

Laitetaan isohkoon kattilaan 1,1 l vettä. Annetaan lämmetä hetki ja lisätään puolukkasurvos. Sekoitetaan. Annetaan porista kymmenisen minuuttia, että marjoista saadaan mehu nesteeseen.

Vaihe 2:

Lisätään mansikkahillo ja sokeri. Sekoitetaan. Lämmitellään lisää. Jossain tässä välissä puhdistin lasipurkit atomon jauheella. Laitetaan kuppiin lämmintä vettä 1 dl ja lisätään atomon-jauhe. Sekoitetaan haarukalla ja kaadetaan puhtaaseen lasipurkkiin. Suljetaan kansi ja hölskytetään lavuaarin päälle kannet, kun tahtoo vuotaa. Suoritetaan käsittely kaikille lasipurkeille, joita meinataan käyttää. Lopuksi huuhdellaan lasipurkit kunnolla hanavedellä.

Vaihe 3:

Kun hillo kiehahtanut lisätään melamiini-jauhe. Sekoitetaan se varuilta kolmeen ruokalusikkaan sokeria, että saa sitten hyvin sekoiteltua ja kaadetaan se hillon sekaan hyvin sekoittaen. Annetaan vielä keittyä pari minuuttia, jonka jälkeen aloitetaan purkittamaan hilloa. Lasipurkkien kannet eivät ole tiiviitä, niin melamiinissa oleva säilöntäaine varmistaa sen, että purkkeja voi säilyttää huoneenlämmössä. Jos haluaa, niin purkkien kannet voi tiivistää vielä steariinilla. Tein niin viimeksi, mutta nyt en jaksanut vaivautua.

tiistai 3. syyskuuta 2024

Jäätelö kupissa

 Mulla oli jäätelökuppeja, niin ne piti saada käyttöön. Olen kyllä joskus tehnyt kondensoidusta maidosta jäätelöä, mutta nyt tein vaan, niin että sulatin jäätelön ja pakastin sen uudestaan kuppeihin. Lisäksi niihin pitää saada puulusikka autenttisen kokemuksen saamiseksi.


Aineet:

Jäätelöä tai

kondensoitua maitoa 
tomusokeria

Vaihe 1:

Tomusokeria laitetaan 1 rkl per 1 dl kondensoitua maitoa ja sekoitetaan kulhossa sitten kaadetaan kuppeihin ja laitetaan pakastimeen pakastumaan.

Jäätelöä jos käyttää, niin se annostellaan kuppeihin ja annetaan sen sulaa niissä. Lopuksi tasoitellaan lusikalla jäätelön pinnat ja laitetaan pakastumaan uudestaan pakastimeen. Voila olet saanut autenttisia jäätelökuppeja niinkuin kaupasta saa.

sunnuntai 1. syyskuuta 2024

Kiinalaiset tikkuperunat (pikavalmistus 15-30 min)

Olen ennen tehnyt näitä perunoita paistamalla ne alusta loppuun paistinpannulla. Siinä on sitten mennyt aikaa niin maan perusteellisesti. Ajatttelin sitten, että eikö sitä valmistusta voisi nopeuttaa keittämällä niitä tikkuperunoita ensiksi. Yritin sitä sitten. Ens alkuun lämpimänä maistaessa niissä tuntui keitetyn perunan maku vielä paistinpannulla freesatessa, mutta muutenkin olen suositellut, että näitä perunoita syötäisiin jäähtyneinä, koska silloin ne ovat olleet parhaimmillaan. Nytkin kävi niin, että jäähtyessään perunoiden koostumus jotenkin muuttui, niin että maku parani muistuttaen lähes kokonaan pelkästään paistinpannula paistettuja. Lisäksi valmistus sujui tähtitieteellisen nopeasti.

Normaalisti olin napostellut perunat vaan siltään, mutta nyt tavoitteena oli saada leivän päälle laitettavaa ja tämähän olikin vallan maukas leivänpäällyste. Pärjää ihan makkarajuustoleivällekin. Kun 2 kg maksoi 2,09 Eur kaupassa, niin kun perunoita öysäsi leivän päälle niin paljon kuin mahtui, niin leivän päällysteen hinnaksi tuli n. 4,2 c per leipä. Mutta tässä leivänpäällysteessä olikin se erinomainen puoli, että sen määrää pystyi aidosti säätämään. Niinpä kun laittoi 8,7 g perunaa per leipä, niin päästiin todella halpoihin leivänpäällystehintoihin eli n. 1,05 c per leipä. Nyt alko tämä poika sitten säästämään, niin maan perusteellisesti. Samalla saisi vielä nopsasti herkkuakin.

Vaikka nämä perunat suikaloi veitselläkin, niin suosittelen mandoliinin hankintaa suikalointiin.

 


Aineet:

600 g     perunoita
8 dl        vettä
ruokaöljyä
(sieni)soijakastiketta
cayennepippuria
suolaa

Vaihe 1:

Ensiksi mandoliinilla suikaloidaan pestyt perunat (ei tarvi kuoria). Laita samalla vesi lämpenemään.

Vaihe 2:

Kun vesi kiehuu, niin laita suikaloidut perunat kerralla kattilaan. Pidä levy täysillä ja laita munakelloon 5 min. Induktioliedellä vesi kerkesi vähän jo kiehumaan 5 minuutissa. Sitten samantien kaada perunat siivilään ja huuhtele kylmällä vedellä, niin että valmistuminen lopp

Vaihe 3:

Laita paistinapannu lämpenemään ja laita sille runsaasti ruokaöljyä. Laita sitten perunat pannulle ja samantien lisää siihen plöräys soijakastiketta ympäri pannua, cayennepippuria voi ripistää puolelle pannulle tai ehkä jopa koko pannulle. Suolaa sitten laitetaan niinkuin ripistettäis muutenkin ruoan päälle silleen tasaisesti. Sitten perunoita sekoitetaan lastalla, niin että soijakastike menee joka paikkaan.

Vaihe 4:

Perunoita freesataan pannulla ihan tosi lyhyt aika ehkä noin 5 min. Niitä voi maistella hiukan ja ne saisi vielä hiukan tuntua rouskuvilta. Sitten vaan äkkiä kaadetaan puolivalmiit perunat ruokalautaselle. Niiden valmistuminen jatkuu jälkilämmöllä siinä. Sitten kun ne ovat jäähtyneet, niin niitä voi joko syödä siltään tai laittaa leivän päälle. Bon appetit.