sunnuntai 6. huhtikuuta 2025

Ruisleipäpitsa kuin jauhelihapitsa

 Nykyään kun tehdään kaikenlaisia kasvilihoja, niin minullekin tuli ajatus ruisleipää ja kahvia nauttiessa, että tämä ruisleipähän maistuu vähän niinkuin jauhelihalta ja näyttääkin siltä. Siitäpä sitten tekemään. Ensin kokeilin mitä lihamylly tuumaa ruisleivästä. No sehän meni ihan juntturaan eikä leipä menny siitä läpi. Se ei siis toiminut. Sitten leivät silppuriin. Se alko toimimaan  jo aika hyvin. Ajattelin tehdä siitä pitsaa, mutta voinee sitä käyttää muihinkin jauheliharuokiin. Kun leikkaa pitsan 8 osaan, niin pitsapalan hinnaksi tulee noin 30 senttiä. Aika halpaa. Kaupastakin saa halvan pitsa-aterian, kun ostaa saarioisen jauhelihapitsaa ja pikku limsapullon juomiseksi. Saarioisen pitsa on ollut helppo saada auki ilman työkaluja. Maistuukin vallan mainiolta kylmänä.

 

Aineet:

7 siivua    vaasan ruispaloja
1 prk        xtra tomaattimurskaa
hieman    mustapippuria
2 rkl        touch of taste vasikanfondia
2 1/2 dl   vettä 
1/2 palaa hiivaa
2 rkl         sokeria
6 dl          xtra vehnäjauhoa
1 tl           suolaa
6 tl           coop juustokastiketta 

Vaihe 1:

Laita tomaattimurska tehosekoittimeen ja pyöräytä. Kaada tomaatti kulhoon. 

Vaihe 2:

Kuutioi ruisleipä veitsellä ja laita silppuriin. Pyöritä silppuria ihan kunnolla ja kaada muruset tomaatin sekaan. Lisää vasikanfondi ja mustapippuria. Sekoittele seos lusikalla.
 

Vaihe 3:

Laita mittakippoon kädemlämpöinen vesi hanasta ja kaada sitä hieman taikinakulhoon. Murusta siihen hiivapalan puolikas ja sekoittele haarukalla. Lisää loput vedestä sekä sokeri.
 

Vaihe 4:

Laita jauhovatiin 5 dl jauhoa ja suola ja sekoittele lusikalla. Lisää jauhot nesteeseen ja sekoita taikinakauhalla. Laita päälle loput jauhosta joka puolelle ja irroita taikina lastalla kulhon reunasta ja pohjasta ja ala vaivata taikinaa käsin. Kun jauhot vaivattu taikinaan, niin voi hiukkasen lisätä jauhoa taikinan päälle, niin että taikinapaakku jauhoontuu ja antaa sen sitten nousta 30 min.
 

Vaihe 5:

Laita uuni 200 asteeseen lämpiämään. Kauli taikina leivinpaperin päällä. Kauli taikina ensin pituussuunnassa niin pitkäksi, kun mahtuu. Laita sitten päälle  hieman jauhoa ja levitä kädellä jauhot taikinan päälle. Tee sitten kaulimella 5 sentin ura taikinaan pituussuunnassa painamalla niin paljon kuin pystyy. Lopuksi levittele taikinan kulmat leivinpaperin kulmiin ja taikinalevy alkaa olla jo valmis.
 

Vaihe 6:

Levittele samantien tomaattiruisleipäseos pitsan päälle lusikalla ja veitsellä. Sitten siihen päälle juustoksatike pikkulusikalla ja veitsellä. Kun uuni 200 astetta, niin pitsa uuniin 12 minuutiksi. Pitsa ehkä maistuu parhaimmalta jäähtyneenä.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti