sunnuntai 30. maaliskuuta 2025

Täytetty sämpylä + kahvi välipala

 Nyt minä olen keksinyt täydellisen kotona tehdyn täytetyn leivän - Maailman paras täytetty leipä/sämpylä. Minäkin olen ennen syönyt leipäni kahvin kanssa silleen, että yhden leipäpalan päälle on laitettu juustosiivuja ja makkaraleikettä, mutta tämä ei olekaan se optimaalinen tapa nauttia leipäänsä. Kahvilat ovat sen jo aikapäiviä sitten keksineet. Vastauksena on täytetty sämpylä tahi täytetty "kolmioleipä". Kun kahen leivän väliin laitetaan täytteet, niin makuisen leivän saa 50% muuten käytetyistä leivänpäällisistä eli rahallista säästöä tulee heti roimasti. Lisää säästöä saadaan tekemällä juustosta kapeampia siivuja useampi kuin yksi kappale. Voisi kuvitella, että leivänpäällykset eivät niin maistuisi täytetyssä leivässä, mutta tätä kompensoidaan käyttämällä täytteinä kastikkeita sekä tuoreita kasviksia, niin että leivästä saataisiin mehukkaampi sekä täytteiden maku tulisi sopivasti esiin kasviksia käytettäessä, niin että leipä maistuisi freshiltä niin sanotusti. Lisäksi täytetty leipä on ollut runsaampi kuin tavallinen leipä. Tavallisesta leivästä joutuu ottaa pian kolme haukkausta, että saa suullisen, niin että mukava mutustaa leipää suussa, mutta täytetystä sämpylästä käytännössä riittää yksi haukkaus, että saa suullisen. Toisinsanoen täytetyssä leivässä olisi 33% enemmän syötävää kuin samassa määrässä tavallista leipää. Varsinkin jos käyttää sämpylöitä, jotka ovat pulleita. Liioittelenko, mutta jos syö näin, niin tulos on kuvatun lainen. Näin vähemmästä saa enemmän ts. less is more.

 



Aineet:

Sämpylä tahi kaksi siivua paahtoleipää
Xtra sinappia plöräys
K-Menu Thousand isles salaattikastiketta plöräys
2 kpl 2 senttiä leveitä juustosiivuja  
Lihaleikkeleitä niin että sämpylän siivu peittyy
Jotain tuoretta kuten jääsalaattia/kurkkua/tomaattia/kesäkurpitsaa/jäävuorisalaatinpaloja koko leivälle yks sortti riittää


Vaihe 1:

Leivän toiselle puolelle laitetaan sinappia ja toiselle salaattikastiketta. Lisätään toiselle puolelle juustostripsit + lihaleikkeleet. Laitetaan toiselle leivälle vielä valitun tuoreen kasviksen siivut.
 

Vaihe 2:

Laitetaan leipä/sämpylä päällekkäin, niin että täytteet jäävät väliin. Laitetaan leipä lämpenemään leipä/paninigrillin väliin. Kun paistolämpötila saavutettu, niin anna sen paistua vielä minuutti, että se olisi hiukan lämpimämpi. Nautitaan leipä kahvin kanssa. Jos mahdollista, niin espressokeittimellä valmistetun latte kahvin kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti