perjantai 3. heinäkuuta 2020

Kiinalaiset possusämpylät uunissa

Tämän reseptin esikuvana on toiminut Chinese pork buns (Cha Siu Bao) -resepti. Olen muokannut sitä hieman suomalaisemmaksi, niin että sämpylöitä ei höyrytetä (12-15 min) vaan ne paistetaan uunissa, kun suomalaisilla harvoin on höyryttämisvälineitä. Muutan resepti on kutakuinkin autenttinen alkuperäisen perinteisen reseptin kanssa. Muinstan jo 20 vuotta sitten kun sain yhdeltä kiinalaiselta kämppikseltä pork bunin, että halusin tehdä niitä. Mietin, että saakohan niitä raaka-aineita enkä sitten saanut tehtyä. Mutta nyt 20 vuoden jälkeen vihdoin ja viimein sain niitä tehtyä itsekin. Kaikenlaiset erilaiset kastikkeet kuten hoisin ja osterikastike hankin ihan tavallisesta prismasta. Saanee myös Citymarketista. Katsokaa foodie.fi tai k-ruoka.fi saako paikallisesta kaupasta. Minä en ole ennen oikein tykännyt tehdä täyte sämpylöitä, kun en osaa niitä laittaa kiinni, niin etteivät täytteet pursuilisi ulos teko- ja paistovaiheessa, mutta ehkä siitä ei tarvitse välittää ja niinpä ajattelin ettei kai tuo haittaa. Tein taikinan osittain myös sämpyläjauhoista.


Raaka-aineet:

Taikina

5 dl vettä tai maitoa
50 g hiivaa
3/4 dl sokeria
1 tl suolaa
1 kpl kananmuna
n. 14 dl vehnäjauhoa
50 g voita


Marinadi:

500 g kinkkusuikaleita
2 1/2 rkl soijakastiketta
1 1/2 rkl hoisin kastiketta
1 tl sokeria

Täyte:

1 1/2 rkl sokeria
1 1/2 rkl soijakastiketta
1 1/2 rkl osterikastiketta
2,4 dl vettä

2 rkl maissijauhoa
2 1/2 rkl vettä

30 g voita
1 1/2 rkl seesamiöljyä
1/4 tl valkopippuria

+ marinoidut aineks

1. vaihe

Laita kinkkusuikaleet astiaan ja lisää muut marinadin ainekset. Sekoita

2. vaihe

Tee taikina. Lisää taikinakulhoon vesi tai maito kädenlämpöisenä. Lisää hiiva. Lisää sokeri ja suola. Lisää kananmuna ja sekoita. Ala lisätä jauhoja sopivasti kerrallaan sekoittaen ja vaivaten, kun taikina tuntuu sopivalta ja jauhoja on mennyt n. 13+ desiä, niin lisää voi. Vaivaa lisää. Sitten kun voi on imeytynyt taikinaan voi lisätä ihan pikkusen jauhoja ja vaivata, että taikinan pinnasta tulee hiukan jauhoisempi. Laita nousemaan lämpimään paikkaan. Taikinaa voi nostattaa aina 30 minuutista ihan niin paljon kuin huvittaa eli voi katsoa milloin tekee seuraavan vaiheen.

3. vaihe

Tehdään täyte. Lisää pannulle vesi, sokeri, soijakastike ja osterikastike. Sekoita. Anna kiehua. Lisätään pieneen vesitilkkaan sekoitetut maissijauhot. Sekoitetaan. Siinä samaan syssyyn voi lisätä voinkin, seesamiöljyn ja valkopippurin. Anna maissijauhojen porista kolmisen minuuttia. Ota pois levyltä ja anna jäähtyä hetki ja lisää marinoidut kinkut. Ja täyte on valmis.

4. vaihe

Laita uuni 200 asteeseen. Kun taikina on noussut ota se esiin ja painele takaisin kulhoon. Leikkaa se puoliksi ja laita puolikas uunipellin leivinpaperin. Sitten kaulitse se niinkuin pitsaa tekisit. Lopuksi leikkaa kaulitusta taikinasta samansuuruisia neliöitä 3x3 eli 9 kpl. Ylinmääräinen taikinanpalanen käsitellään lopuksi. Laita neliöille täytettä noin lusikallinen taikinanpalalla ja taita reunat vastakkain. Liimana voinee käyttää maitoa, jos haluaa. Painele sormella, niin että taikint tarttuisivat yhteen, jos täytettä pursuaa, niin älä välitä siitä. Sitten sämpylät leivinpaperille pellille. Lopuksi kaulitaan vielä ylimääräiseksi jäänyt taikinanpalanen ja laitetaan siihenkin täytteet. Toistetaan sama toiselle taikinan puolikkaalle, niin että saadaan 2x10 sämpylää kahdelle pellille. Nostatetaan lämpimässä riittänee ihan 10-20 min tai enemmän.

5. vaihe

Kun uuni on valmis niin voitele sämpylät maitotilkalla ja laita uuniin 12-15 minuutiksi. Nauti ensimmäinen jo lämpimänä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti