sunnuntai 9. marraskuuta 2025

Halpa kotikalja

 Ajattelin, että kotikaljasta voisi saada lähes puolet halvempaa, jos kuivaisi kerran käytetyn kaljamaltaan uunissa ja käyttäisi sen uudestaan. Ei siitä ihan niin tummaa saanu ku ensimmäisellä kerralla. Siitä tulikin siis tumma kotikalja ja vaalea kotikalja. :D

 

Aineet:

5 l        vettä
3 dl      tuoppi kaljamaltaita
2 dl      sokeria
1-1 1/2 tl hiivaa
 
 

Vaihe 1:

Laita kädenlämpöistä vettä 4 1/2 l sankoon. Lisää sokeri ja sekoittele kauhalla, niin että sokeri liukenee. Lisää kaljamaltaat ja sekoittele. Laita pieneen kuppiin hiiva murustettuna ja lisää hiukan vettä ja sekoita hiiva siihen. Lisää loppu vesi hiivoineen sankoon. Anna käydä vuorokausi sangossa lämpimässä paikassa. Pullota tumma kotikalja jääkaappiin. Pullottaessa laita juoma siivilän läpi, niin saat kaljamaltaat talteen. Levittele maltaat leivinpaperin päälle uunipellille ja laita uuni 75 asteeseen. Kuivaile muutama tunti, niin että kaljamaltaat kuivaa. Laita talteen seuraavaa satsia varten. Itse juomasta saa 3 kpl 1,5 l pulloja. Anna käydä vuorokausi. Sitten juoman pitäisi olla juomakelpoista.
 

Vaihe 2:

Tee uusi satsi kotikaljaa säästetyistä kaljamaltaista. Tästä tulee sitten se vaalea kotikalja. :D
 


   

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti