lauantai 31. elokuuta 2024

Hampurilaissämpylät + kasvilihapihviburgeri

 Laskeskelin, että ite tehdyt hampurilaissämpylät saisi alle 5 sentillä kappale, niin enpä sitten tykännytkään ostaa niitä kaupasta. Olivat yrittäneet piilottaa seesaminsiemenet prismassa, mutta kysyin kauppatyöntekijältä neuvoa, niin löysin ne. Ajattelin, että olisi kiva jos hampurilaissämpylät olisivat hyvin nousseita. Muistin lukeneeni netistä jotain, että suola ei välttämättä tee hyvää hiivalle, niinpä etsiskelin netistä ja sielläpä sanottiin, että suola on hiivamyrkky. Katselinpa jotain reseptiäkin siinä oli tehty hiivan käynnistys, niin että hiivalle oli laitettu ruoaksi hiukan sokeria ja annettu sitten sen aloittaa käyminen ennen jauhojen lisäämistä. Siihen meni 5 minuuttia ja kun muutenkin ajattelin tehdä leipomisen hiukan pidemmällä kaavalla, niin tehdäänpä sitten niinkin. Olin itse ennen lisännyt suolan nesteeseen suoraan hiivan päälle, mutta nytpä teinkin lukemani reseptin mukaan ja laitoin suolan jauhojen sekaan. Mennee pitsataikinankin valmistus itsellä uusiksi tuon takia. Onhan se taikina nyt ennenkin noussut, mutta voihan sitä ottaa asioita huomioonkin, jos sellaista kerrotaan. Jostakin olin myös lukenut, että taikinan voi siunata laittamalla kulhoon taikinan päälle ristin merkin. Sitäkin olen alkanut tekemään, kun tykkään Jeesus Kristuksesta. Onpa taikinakin joskus jopa noussut merkittävästi paremmin kuin muuten sen ansiosta mielestäni. Kiitos enkeleille.


Aineet:

Hampurilaissämpylä:

2 1/2 dl        vettä
1/2 dl           maitoa
1 kpl            kananmuna
25 g             hiivaa
2 rkl            sokeria
9 dl             vehnäjauhoa
1 1/2 tl        suolaa
 
Voiteluun:
 
1 kpl kananmunia
seesaminsieminä

Hampurilainen:

1 kpl        hampurilaispihvejä (kasvislihapihvi)
ruokaöljyä
Touch of taste häränfondia
Xtra grillausmaustetta
 
1 kpl        hampurilaissämpylöitä
ketsuppia
K-Menu Thousand isles salaattikastiketta
salaattia
suolakurkkua



Vaihe 1:

Laitetaan kananmuna lasiin ja sekoitetaan. Lisätään maito. Laitetaan mikroaaltouuniin täydelle teholle 15 s ajaksi. Kokeillaan sormella onko suurinpiirtein kädenlämpöistä. Kaadetaan seos kulhoon ja lisätään vettä hiukan, niin että seos todella sitten olisi kädenlämpöistä. Murustetaan siihen hiiva ja sekoitetaan haarukalla. Lisätään vielä loput vedestä ja sekoitetaan hiukan lisää. Lisätään sokeri ja sekoitetaan. Annetaan seisoa 5 minuuttia, niin että hiivakäyminen käynnistyy. Samalla valmistellaan jauhot. Laitetaan 7 dl vehnäjauhoa kulhoon ja lisätään suola ja sekoitetaan. Jauhot olisi valmiita. Hiivaseoksen pitäisi sitten hiukan kuplia. 
 

Vaihe 2:

Sittten laitetaan kulho taikinakoneeseen (Käytin Kenwood chefette taikinakonetta. Se ei oikein jaksa kunnon  taikinaa pyöritellä niin pitää vaivata hiukan käsinkin.) ja lisätään jauhoseos kerralla. Annetaan taikinakoneen tehdä siitä tasaista taikinaa. Sitten kulho pois koneesta ja päälle levitellään 1 dl jauhoa ja taikinalastalla irrotetaan taikina reunoista. Sitten käsipelillä aletaan vaivata taikinaa, kun jauhot saatu taikinaan lisätään lopu 2 dl jauhoja niinku tykkää ja vaivataan loput jauhot taikinaan. Sitten taikina nousemaan kankaan alle 30 minuutiksi.

Vaihe 3:

Sitten tehdään hampurilaissämpylät. Laitetaan hiukan jauhoja leivinpaperille ja nostetaan taikina siihen. Yritetään tehdä jauhojen päällä pötkylä taikinasta. Se pitäisi jakaa 8 osaan. Jaetaan se ensin puoliksi ja pyöritellään puoliskoista pötkylät. Sitten niistä pötkylöistä yksi kerrallaan otetaan 1/8 taikinaa ja sitten pöydän päällä pyöritellään siitä pallo. Se laitetaan sitten pellille leivinpaperin päälle ja painellaan sitä linttaan. Noustessa se pääasiassa pyrkii nousemaan ylöspäin, mutta ei sivuille. Niinpä ystitä tehdä sämpylästä hetihampurilaissämpylän levyinen. Näin tehdään kaikki 8 hampurilaissämpylää pellille. Lopuksi niitä voi vielä hiukan lisää yrittää painella leveämmiksi, että ne varmasti olisi tarpeeksi leveitä. Sitten niitä nostatetaan kankaan alla tunnin ajan.

Vaihe 4:

Laitetaan puolen tunnin päästä uuni 200 asteeseen ja laitetaan pohjalle laakea vesiastia höyryämään. Kun sämpylät nousseet voidellaan ne kananmunalla ja ripotellaan päälle seesaminsiemeniä. Sitten uuniin keskitasoa hiukan ylemmälle tasolle. Paistetaan 17 minuuttia, niin että ne ruskistuisivat päältä.

Vaihe 5:

Sämpylöidenpaistuessa paistetaan valmiit kasvislihapihvit. Laitetaan pannulle ruokaöljyä ja laitetaan pihvit paistumaan. Samantien laitetaan pihvien päälle hiukan häränfondia. (Nää ei oo sen jälkeen mitään vegetaristi ruokaa :D) levitellään se siihen sudilla ja ripotellaan päälle grillausmaustetta. Käännetään pihvi ja laitetaan munakelloon paistoajaksi kolme minuuttia. Laitetaan toisellekin pihvin puolelle mausteet. Paistoajan jälkeen käännetään pihvi ja paistetaan toiset kolme minuuttia. Nostetaan valmiit pihvit lautaselle.

Vaihe 6:

Kun hampurilaissämpylät valmiit, niin halkaistaan sämpylä ja valmistellaan hampurilainen. Laitetaan yläpuolelle ketsuppia ja alapuolelle salaattikastiketta (tai hampurilaiskastiketta), ketsupin päälle listätään suolakurkut ja salaattikastikkeen päälle salaatit. Lisätään pihvi ja nostetaan päällys pohjan päälle. Lopuksi vielä pistetään valmis hampurilainen hampurilaispaperipussiin (saa vaikka Prismasta) ja nautitaan se vaikka kokiksen kanssa. Voila!

perjantai 30. elokuuta 2024

Ruusunmarjahillo + viili

 Löysin paikan mistä pystyi vielä kerätä ruusunmarjoja mukavasti. Niinpä keräsin jonkun kolmas-neljäsosakauppapussillisen marjoja. Olen joskus aikaisemminkin tehnyt ruusunmarjahilloa, mutta en muistaakseni ole laittanut sitä viiliin niinkuin nyt. Onhan sitä ollut kaupassakin saatavilla viilipurkin pohjalla. Ne ovatkin olleet aika maukkaita viilejä. Niinpä tein nyt itsekin niitä. Hilloakin jo maistoin. Käytin siihen melatiinia, että saisin siihen säilöntäaineita, kun pitää säilöä hillot huoneenlämpötilassa.


Aineet:

Ruusunmarjahillo:

n. 2 kg    ruusunmarjoja
2-2,5 l    vettä
1,2 kg    hillosokeria
1 tl        atomonpulveria
1 dl       vettä
2 tl        melatiinia
 

Viili:

2 dl    viiliä
1 l      maitoa
 

Vaihe 1:

Poista ruusunmarjoista ruusuke ja sitten kannat, jos niitä on jäänyt siihen. Lisäksi ruusukkeen alla marjan sisässä siementen päällä oli joskus jotain kukkamössöä, jonka kans huvikseni poistin. Mulla meni noin 40 min perkaamiseen.
 

Vaihe 2:

Laita isoon kattilaan vesi ja peratut ruusunmarjat. Lämmitä ja keittele 10 min.  Surauta sitten sauvasekoittimella tasaiseksi. Voi tehdä ihan kuumassakin nesteessä. Sinne tahtoo jäädä marjoja, joita ei ole saanut soseeksi, mutta ne lähtee pois sitten kun seos siivilöidään. Seosta voi vielä keitellä joku 10 min, mutta jatkoin ite siivilöintiin heti vaan.

Vaihe 3:

Seoksen vielä keittyessä voi käsitellä purkit. En ole jaksanut niitä lämmittää uunissa, niin olen käsitellyt purkit atomonpulverilla. Laitetaan 1 dl lämmintä vettä hanasta ja sekoitetaan siihen atomonpulveri ja laitetaan johonkin sopivaan lasipurkkiin. Sitten kansi kiinni ja hölskytetään lavuaarin päällä. Kannet vuotaa, niin nestettä lentää lavuaariin. Sitten kaadetaan seos toiseen lasipurkkiin ja toistetaan operaatio. Käsittele tarpeeksi purkkeja. Näin purkit on puhdistettu bakteereista. Ne kannattaa vielä huuhtoa vedellä hölskytellen, ettei atomonia jäisi hilloon.

Vaihe 4:

Lisätään sitten sokeri kattilaan. Säästä pari ruokalusikkaa sokeria melatiinin kanssa käytettäväksi. Sekoita melatiini pariin ruokalusikkaan sokeria ja lisää se kattilaan. Sekoita seos sitten hyvin, että melatiinia menisi joka puolelle.

Vaihe 4:

Seuraavaksi siivilöidään metallisiivilällä ruusunmarjaseos muovikulhoon. Laitetaan kauhalla siivilä lähes täyteen kulhon päällä ja painellaan lusikalla seosta siivilää vasten, niin että sitä menisi kulhoon. Siihen jää aika paljon sitä siemenmönjää. Toisen siivilällisen voi vielä laittaa, mutta sitten kannattaa joa laittaa siemenmönjä roskiin. Sitten taas uutta siivilällistä peliin. Kulho täyttyy välillä, niin pitää alkaa täytellä seoksella lasipurkkeja. Itse kaasin kulhosta hilloa vaan suoraan käsiteltyihin purkkeihin. Kun purkit täysiä, niin kansi kiinni.

Vaihe 5:

Mulla oli joissakin purkeissa kansi yhdessä osassa, niin niihin purkkeihin laitoin steariinia kannen reunaan, niin että ne olisivat ilmatiiviitä. Sellaisiin helpommin avattaviin kansiin en uskaltanut laittaa, kun aattelin, että niitä ei saisi enää auki. Niitä oli kuitenkin vaan yks, niin aattelin, että sen voi käyttää heti.
 

Vaihe 6:

Odotellaan vuorokausi, niin että hillo jähmettyy. 

Vaihe 7:

Tehdään viilit sopiviin pakastusrasioihin. Otetaan yksi rasia työtasiaksi ja sekoitellaan siinä 40 g (iso lusikallinen) viiliä sekä 2 dl maitoa. Sitten laitetaan puhtaaseen rasiaan hilloa pohjalle sopivasti n. 50 g. Siihen päälle sitten kaadetaan sekoitettu viili + maitoannos. Laitetaan kansi kiinni. Tehdään näin 5 rasialle, niin että viili sekä maito on käytetty. 

Vaihe 8:

Laitetaan rasiat vuorokaudeksi huoneen lämpöön valmistumaan. Sen jälkeen siirretään ne jääkaappiin säilytettäväksi. Kun viili jäähtyneet, niin niitä voi alkaa syömään. Bon appetit.