Netissä kerrottiin jotakin mediterranean diet tsydeemistä, johon
kuului neitsyt oliivi öljy sekä kasvikset miksei sitten vielä kala.
Periaatteessa oliivi öljyäkin sai naukata ruokalusikallisen aterian
korvikkeena kerran kaks päivässä. Lusikallisessa n. 119 kcal.
Oliiviöljyllä näyttäisi olevan paljon hyödyllisemmät terveysvaikutukset
kuin kotimaisella rypsiöljyllä. Valitettavasti. Olen aikaisemmin
kammonnut öljyn käyttöä siinä kun on 900 kcal/100 g ja olen laittanut
sitä tosi vähän ruiskupullolla, mutta nyt rohkaistuin oliiviöljyn
käytössä. Olenhan minä joskus nuorena, kun paino ei vielä ollut
huolenaihe laittanu öljyä ihan reippaasti, mutta jossakin vaiheessa
aloin sitä pihisteleen. Tässä ruokalajissa on taiteiltu, niin kalorien
kuin ruoan hinnankin kanssa silleen, että jos päästäis sitä kultaista
keskitietä. Kastikeet tekevät tästä varsin lihaisan makuisen, vaikka
vain kasviksia on käytetty. Saiskohan tästä n. 3-4 annosta. Osan öljystä voi korvata 1 tl seesamiöljyä ja viismausteen voi jättää pois, jos ei oo kaapissa. Lisäksi wokkiin voi lisätä keitettyjä nuudeleita, jotka on sitten paistettu mukana.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEir1no68uMlMhl1HRpKVHjw8KGEh5SyK9cY7oyJ5f2yGO60V3m9gGDFXU5Yci7gc2Mf6-zZ6TrZ0KIXeq-ExfQPeuQa0aJhyWt6lpv6qpklNHY7oAIOaUN-yIpYSe1TcuLFi3kX9rZLsDoKj93JTEKIjT3Lwal-6G-tb2uO5FZmcJqs99b4cwoykndRs8Px/s320/kasviswokki.JPG)
Aineet:
300 g Xtra wokmix 1 kg (halvimpia kasviksia kaupassa)
1 rkl neitsyt oliiviöljyä
5 kpl perunoita
1 kpl sipuli
3 kpl valkosipulinkynsiä
5 cm tuoretta inkivääriä
2 rkl osterikastiketta
2 rkl hoisin kastiketta
2 rkl soijakastiketta
ripaus chilijauhetta
ripaus kiinalaista viismaustetta
hyppysellinen sokeria
1/2 dl vettä
1/2 dl appelsiinimehua
1 tl maissijauhoa
Vaihe 1:
Otetaan
Xtra wokmix 1 kg pussi pakkasesta ja mitataan siitä puntarilla tai
arvioiden 300 g kulhoon ja laitetaan sulatusasennolla mikroaaltouuniin 6
minuutiksi. Samalla ruvetaan kuorimaan perunoita. Sitten kun
mikroaaltouuni valmis, niin laitetaan kasviksista herneen palot sekä
parsakaalit öljytylle paistinpannulle paistumaan ensin kuumemmalle ja
sitten kun tirisee, niin miedommalle lämmölle paistumaan. Sitten aletaan
suikaloimaan perunaa. Ensin peruna puoliks ja sitten puolikas siivuiks,
jotka edelleen 3 päällekkäin suikaleiks. Tai sitten tehdään mandoliinilla helpommin. Suikaleet sitten kulhoon kasvisten kanssa.
Vaihe 2:
Kun
kaikki perunat suikaloitu, niin laitetaan ne ja kasvikset pannulle
paistumaan. Tässä vaiheessa voi ehkä nostaa pannun lämpötilaa. Sitten
kuutioidaan sipuli ja siivutaan valkosipuli ja laitetaan pannulle. Myös
inkivääri raastetaan ja laitetaan pannulle. Sekoitetaan.
Vaihe 3:
Sitten
pikku kastikkeen tekoon. Laitetaan pannulle osterikastike,
hoisinkastike sekä soijakastike. Netti väittää, että kastike kuulemma
alkaa liemestä, niin tässä se liemi. Sekoitetaan. Maustetaan
chilijauheella, niin, että ripotellaan sitä puolipannullista.
Viismaustetta taas ripotellaan koko pannullinen. Lisätään sokeri. Annetaan paistua, niin
että perunat enää hiukan rouskuvia. Varotaan paistamasta niitä
läpikypsiksi. Mielestäni silloin ne ovat parhaimmillaan.
Perunasuikaleita voi maistella sopivaa kypsyyttä tavoitellen.
Muistetaan, että pannulle tulee vielä maissijauhe ja sekin ehkä vaatii
hiukan kypsentämisaikaa.
Vaihe 4:
Kun
sopiva perunoiden kypsyys tavoitettu, niin lisätään kastikkeen neste
eli vesi sekä appelsiinimehu ja suurustetaan maissijauheella.
Sekoitetaan. Mielestäni en kauaakaan paistellut maissijauhetta, vaan
melkein heti lappasin ruoan lautaselle ja aloin syömään. Eli siis
nautitaan!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti