Mulla oli kuivattuja viikunoita, niin aattelin, että mitähän näistä saisi, niin aattelin, että niistähän voisi tehdä piimäkakkua mukaillen kivan kakun. Varsin maistuva siitä tulikin. Jätin vaan piimäkakun mausteet pois ja lisäsin viikunamössön ja voila. Hyvää tuli. Piimäkin oli kaksi kuukautta vanhaa ja knööliä tuli, kun kaato purkista, mutta mitään probleemaa ollu. Mua oli aina ottanu päähän se kakkuvuoan korppujauhottaminen. Eihän teflon kakkuvuokaa pitäs tarvita korppujauhottaa, mutta joku pakkomielle siihen on kuitenkin. Tein nyt, niin että laitoin ruokaöljyä ja sudin sen pensselillä siihen ja sitten laitoin korppujauhot, niin tuntu mukavammalta hommalta. Saattaa olla, että siinä siihen pohjalle kertyy enemmän korppujauhoa. Vähän harjasin niitä tost kakun päältä pois. Unohdinpa vielä laittaa margariinit kakkuun, mutta ei se menoa haitannut.
lauantai 13. joulukuuta 2025
Viikunakakku
sunnuntai 9. marraskuuta 2025
Halpa kotikalja
Ajattelin, että kotikaljasta voisi saada lähes puolet halvempaa, jos kuivaisi kerran käytetyn kaljamaltaan uunissa ja käyttäisi sen uudestaan. Ei siitä ihan niin tummaa saanu ku ensimmäisellä kerralla. Siitä tulikin siis tumma kotikalja ja vaalea kotikalja. :D
Aineet:
Vaihe 1:
Vaihe 2:
torstai 30. lokakuuta 2025
Välimerellisen dieetin kasviswokki leivän väliin
Olin kuullut välimerellisestä dieetistä, jota varsinkin kreikkalaiset suosii. Siinä paistellaan kasviswokkia oliiviöljyssä. Pitäisi auttaa elämään pitkäikäiseksi. Sitten tavoitteena oli tehdä ruoka mahdollisimman halvasti. Wokki oli tarkoituksena nauttia leivän välissä kahvin kera makkarapaperissa. Luulin jo suunnitellessani, että siitä tulisi halvempaa kuin juusto/kinkkuleike leipä, mutta valmistaessa raaka-aineista haihtui sen verran nestettä, että grammoja ei ollut tarpeeksi siihen. Laskemista hankaloitti sekin, että reseptistä poiketen olin laittanut siihen vielä suippopaprikaa 300 g ja kirsikkatomaattia 250 g. Lisäksi laitoin vielä äidin viljelemää vihreää papua 200 g. Syödessä tuntui, että tarttis vähän lihanmakua. Suolan voineekin korvata Touch of taste Oxfondilla sekä Osterikastikkeella.
Aineet:
Vaihe 1:
Vaihe 2:
tiistai 28. lokakuuta 2025
Tuorehedelmäsalaatti omena-appelsiini
Minun isä ei ole välttämättä puhumalla minulle opettanut paljoakaan, mutta sitäkin enemmän teoillaan. Joskus aikoinaan näin, kun hänen jäljiltään löytyi raamattu luettuna, niin minäkin osasin sitten elämässäni tarttua Raamattuun. Todella tärkeä asia ihmisen elämässä. Sitten minä olen nähnyt kuinka hän on syönyt tätä samaista tuorehedelmäsalaattia omenasta ja appelsiinista. Sekin varmasti todella terveellistä.
Se vaan on vähän hankala saada tehtyä. Välillä tuntuu, että se ei oikein riitä ruoaksi siinä määrin kuin leivät tahi pullapala. Sitten sen valmisteleminen tuntuu hiukan työläältä, kun pitää hommata niin paljon. Tutustuin hiukan näiden hedelmien hyötyihin. Omenassa olisi ainakin flavonoideja varsinkin kuoressa. Ne olisivat terveellisiä. Lisäksi appelsiinista saisi C-vitamiinia. Salaatissa olisi myös se hyöty, että se olisi aika lailla sellainen raikas välipala, kun tuntuu joskus, että tekisi mieli sellaista raikasta välipalaa. Yks hyvä aines kans sellaiseen olisi, että söisi säilöttyjä persikoita. Kun täytin 50-vuotta, niin ajattelin, että nyt täytyy viimeistään tehdä päätöksiä, joilla parantaa elämäntapojaan. Niinpä jatkossa olisi tarkoitus joka päivä syödä tällainen hedelmäsalaatti.
Aineet:
Vaihe 1:
sunnuntai 26. lokakuuta 2025
Halpa tomaattipyre resepti
Katselin kaupassa tomaattimurskaa (K-Menu/Xtra) ostellessani, että mitenkähän sitä sais tomaattipyrettä, mutta maksovat niin reilusti ne pikku purkit 0,50 Eur kappale, niin aattelin, että eiköhän tollasta tekisi itsekin, niin ei kun tuumasta toimeen. Satsiin tuli 800 g tomaattimurskaa ja tulokseksi tuli puolikas 560 g purkki tomaattipyrettä, niin jonkun verran olisi keitetty kasaan tuotakin. Lisäksi laitoin maustemitan melamiinia, että purkki säilyis huoneenlämmössäkin.
Aineet:
Vaihe 1:
Vaihe 2:
lauantai 25. lokakuuta 2025
Halpa pullapaistos
Aattelin tehä taas tosi halpaa ruokaa ja yritin tehä makeaa kahvileipää. Siihen tuli Xtra paahtoleipää sekä Xtra lettuhillo. Molemmat tosi edullisia värkkejä. Ja voi että ku oli hyvää. Munkkipossukin häviää tällaiselle pullapaistokselle. Joku wienermunkki ehkä justjust pärjää rinnalla. Voi olla parempaa, jos lämmittää myöhemmin syödessä pullan mikrossa...
Aineet:
Vaihe 1:
Vaihe 2:
torstai 23. lokakuuta 2025
Cafe Au lait, machiato, cappuccino tai latte resepti
Koitin kattoo, että mitä nää kahvit on enkä oikein tienny, että mikä niissä nyt olis erilaista. Minäkin olin ostanut espresso kahvinkeittimen, että sais tehtyä erikoiskahveja. Siinäkin oli se mahdollisuus, että saisi höyrytettyä maitoa, mutta ei se nyt vaan niin mukavasti onnistunu.
Mulla oli sitten sellanen maidonvaahdotin, joka toimi ihan pattereilla, niin sillä olevinaan sai kivan maitovaahdon sitten tehtyä. Tehdäänpä sitten kaikki nää kahvit samalla reseptillä ja se on sitten sinusta itestä kiinni millä nimellä tahot kahvia kutsua oli se sitten Cafe au lait, latte, machiato tahi cappuccino. :D
Kahvin tein itsejauhetusta kahvista. Kahvikin oli aika hyvää varmaankin, kun kilohinta oli n. 23 Eur.
Aineet:
Vaihe 1:
Vaihe 2:
maanantai 6. lokakuuta 2025
Mehujää (Appelsiini)
Mehujää on kyllä aika kivaa herkkua. Siinä saa halpa limpsa ihan uuden riittoisamman muodon. Toinen vaihtoehto on tehdä se tuoremehusta. Tuoremehusta saa lohkeavan mehujään ihan siltään. Muut mehut vaativat mukaan glukoosisiirappia, että mehujää lohkeaisi silleen kivasti. Kekkasin tämän kinuskikissan sivuilta. Aattelin, että hänenpä se täytyy tietää miten oikea mehujää tehdään, niin etevä kun on. Kiitos tiedosta. Sitten mielestäni appelsiini mehujää olisi sitä parasta. Pitää olla toki muotit joihin mehujään tekee. Laskeskelin tuossa, että yks mehujää kustantaa n. 15 senttiä eli aika halpaa herkkua.
Aineet:
Vaihe 1:
Vaihe 2:
sunnuntai 28. syyskuuta 2025
Pitsa-ateria kaupungilla
Minäkin olen ennen ollut niitä, jotka oovat menneet kotipitsaan syömään pitsan, kun oovat halunneet pitsaa kaupungilla, mutta sitten minä kekkasin, että Saarioisten pitsa pussin saa helpolla auki. Lisäksi niiden jauhelihapisa oli tosi maukasta kylmänä. Siitäpä sitten nauttimaan pitsaa limpsan kera johonkin penkille. Limpsapullon otin mukaan kotoa. Se oli sodastream limpsaa eli aika halpaa sekin. Näin saatiin limpsa-ateria alle kahteen euroon. Tiedä mitä olisi maksanu ravintolassa.
Aineet:
Vaihe 1:
maanantai 8. syyskuuta 2025
Hotelliaamiainen
Radiossa oli jotain juttua vedenkeittimestä, niin aloin siinä brainstormaamaan, että mitenkäs sillä tehtäis ruoat hotellilla halvasti. Olikin, niin mukavasti, että temulta pystyi saamaan pikkusen matkavedenkeittimen hankittua. Sellainen normaalihan on vähän turhan iso.
Hotelliaamiainen
Aineet:
Vaihe 1:
Hotellilounas/päivällinen
Aineet:
Vaihe 1:
Kahvit hotellilla
Aineet:
Vaihe 1:
lauantai 9. elokuuta 2025
Muskottipähkinä jauhelihakastike
Muskottipähkinällä saa lihakastikkeeseen kivan makuvivahteen. Olen kuullut lauseen "hint of nutmeg". Se vähän hämäsi minua. Kyllä sitä muskottipähkinää laitetaan ihan kunnolla. Lisäksi minulla on muotoutunut liharuokiin maustekastikepalettti jota käytän. Siihen kuuluu (Katoz sieni) soijakastike, Coop osterikastike, touch of taste häränfondi. Lisäksi tahtoisin käyttää Coop Hoisin kastiketta, mutta tahtoo suolaisuus nousta liian korkeaksi sitten. Pitäisi tehdä vielä isompi kastike, että se mahtuisi joukkoon. Ajattelin tuossa, että koska lihoihin hankala laittaa lisää vehnäjauhoja, niin käyttäisi kastikejauheita lisänä sitten. Kastikkeessa käytetään maitoa kerman korvikkeena ja sillä säädetään kastikkeen väri sopivaksi. Osan maidosta voi korvata myös kermalla. Lisäksi ajattelin, niin että koska lihan käytön vähentämisestä puhutaan, niin korvataanpa osa jauhelihasta kasvislihoilla, mutta tee niin kuinka ite tykkäät.
Aineet:
Vaihe 1:
Vaihe 2:
perjantai 8. elokuuta 2025
Mansikkaleivos uunivuoassa
Mansikkaleivos olisi paras tapa käyttää tuoreita mansikoita. Eikun sitten sellaisia tekemään. Kävin malliksi kaupungilla syömässä mansikkaleivoskahvit ja sitten sen perusteella rupesin tekemään reseptiä. Aluksi kuvittelin laittavani leivoksen väliin vaniljavanukasta, mutta kaupungilla siinä oli kermavaahtoa, joten sitä sitten siihen. Menetelmät ei ollu ihan kondiksessa alussa, niin yks piirakka meni roskiin, kun laitoin liian lämpimänä liivatelehtimehun kakun päälle. Sehän sitten tietenkin imi sen itseensä. Sitten yritin kakun kantta nostaa kerralla lastalla sekä kokkiveitsellä sivuun, niin sehän ei kestänyt sitä. Siihenkin sitten piti keksiä työtapa joka toimisi. Vuoan koko 33x22x5,5 cm.
Aineet:
Vaihe 1:
Vaihe 2:
Vaihe 3:
Vaihe 4:
Vaihe 5:
Vaihe 6:
Vaihe 7:
tiistai 8. heinäkuuta 2025
Kokkikartano täyteläinen tomaatti-jauhelihakeitto
Popsasin tuossa Kokkikartanon jauhelihakeiton. Siinä oli niin runsaasti jauhelihaa - propsit Kokkikartanolle - että ajattelin, että tämähän kävisi ihan täydestä jauhelihakastikkeesta. Joten seuraavalla kerralla laitoin keittoa perunoiden päälle ja niin keitosta sai kaksi annosta ruokaa perunoiden kera. Keitossa pikkusen hintsusti suolaa kastikkeeksi. Sen takia ripotellaan päälle vähän lisää suolaa. - Lähes 50% säästö. :D
Aineet:
Vaihe 1:
sunnuntai 29. kesäkuuta 2025
Uudet perunat + lisäke, herkku varhaisperunoista
Alkukesän herkkuja olisi kyllä uudet perunat. Ite olen keksinyt uusien perunoiden kanssa syödä uunilenkkiä (kolmas osa pala riittää) tahi käristemakkaraa (puolikas riittää). Makkarasta syödessä otetaan ohkanen siivu, joka vielä laitetaan puoliksi, niin ihan pikku makkaran palanen riittää kaveriksi uusille perunoille. Syntymäkodissani tavattiin uusien perunoiden kanssa syödä tonnikalaa. Se olisikin myös tosi maukas seuralainen uusille perunoille. Kotonani ei tavattu syödä silliä uusien perunoiden kanssa, niin en ole tottunut siihen makuun, vaikka sekin voi olla myös monen mieleen.
Aineet:
Vaihe 1:
Vaihe 2:
Vaihe 3:
torstai 26. kesäkuuta 2025
Yakisoba eli japanilaiset paistetut nuudelit
Spottasin reseptin, jossa käytettiin worcester kastiketta enkä ole sitä paljonkaan käyttänyt, niin halusin päästä maistamaan. Tein itelleni vähän isomman annoksen, niin paistoin sen kolmella paistinpannulla. Reseptin yritin kuitenkin tehdä pannulliselle.
Aineet:
Kastike:
Vaihe 1:
Vaihe 2:
Vaihe 3:
Vaihe 4:
Vaihe 5:
tiistai 17. kesäkuuta 2025
Kotimaista grilliribsit helppo resepti
Mulla oli jo ennestään grilliribsi resepti. Siellä oli tehty marinadit ja kastikkeet perunalle ite, mutta nyt aattelin tehdä mahdollisimman helpon reseptin. Piti syödä sen verran ribsejä kerralla ku paistinpannulla mahtu paistamaan että jaksaa ehkä ulkogrillillä tekee vähän isomman satsin kerralla, jos on isompi grilli. Ribsejä olisi hyvä jatkaa vaikka uusilla perunoilla ja laittaa niihin vaan suolaa, voita ja maitoa, niin että saisi ainakin kahdelle ihmiselle paistinpannulta ruokaa. Joutuu paistamaan useammalla paistinpannulla tai useamman satsin kerralla ja laittaa lihat välillä folioon, että ruokaa saisi paistinpannulla isommalle porukalle. Ribseistä vähän hankala saada isommalle porukalle syötävää...
Aineet:
Vaihe 1:
Vaihe 2:
Vaihe 3:
sunnuntai 15. kesäkuuta 2025
Kurkkuraita
Mulla oli kurkkua ja mietin mitähän siitä tekisi, niin löyty maustamatonta jugurttia. Olinkin ajatellut, että tzatzikin tai raidan saisi halvemmalla maustamattomasta jugurtista niinpä tekaisin raita jugurttikastikkeen. Tällaista jugurttikastiketta voi käyttää jonkun kastikkeen kanssa, niin että laittaa puoli lautasellista kastiketta ja toisen puolen raitaa. Jos korvaa kurkun ruohosipulilla niin saa vähän erilaisen kastikkeen.
Aineet:
1. Vaihe
torstai 12. kesäkuuta 2025
Haudutettu lihakastike
Ajattelin tehdä haudutetun lihakastikkeen viimesen päälle, että saadaan resepti aikaiseksi. Tämä olisi mun viiden tähden lihakastike tai maailman paras lihakastike. Koitin kirjotella tohon hakutermejä etsittäväksi. Olen taajaan katsellut tv:een ruokakanavalta kokkausohjelmia, niin siellä kehuttiin selleriä miksei porkkanaakin sekä sanottiin, että salottisipuli olisi french cuisinen kingi. Olin taannoin tehnyt bolognese kastikkeen reseptin, niin siinä sellerillä saatiin aika kiva makuvivahde kastikkeeseen, niin aattelin, että sitäpä sitten käytetään sekä tietenkin salottisipulia. Lisäksi minulla on muotoutunut kastikepaletti lihakastikkeisiin. Niihin kuuluu touch of tasten häränfondi (tai vasikkafondi), coop osterikastike lisäksi vielä sienisoijakastike (katoz) sekä hoisin kastike. Näitä kaikkia tahtoisin käyttää, mutta kun tässä kastikkeessa käytin valmiiksi marinoituja lihoja, niin suolaa oli sen verran tuhdisti, että ei pystyny enää laittaa soijakastiketta eikä hoisin kastiketta, mutta jos käyttää maustamattomia lihoja, niin nämäkin kastikkeet varmaankin pystynee ruokaan laittaa. Kastikkeen nesteestä osan voi korvata kermalla, jos tahtoo käyttää kermaa, mutta yritin tehdä mahdollisimman ruskeeta kastiketta. Ajattelin, että olisi kiva jos siinä olisi jotain yrttiä, niin yrtiksi valikoitui provencale, kun siitä tykkään. Kun kattelin suomalaisia lihakatike reseptejä netistä, niin niissä oli paikoitellen laitettu sinappia sekä tomaattipyrettä, niin laitoinpa minäkin niitä, kun löytyi hyllyltä.
Aineet:
1. Vaihe
2. Vaihe
3. Vaihe
4. Vaihe
lauantai 24. toukokuuta 2025
Etikka Dry martini mocktail
Yritin dry martiniin saada kuivuutta laittamalla siihen etikkaa yhen ruokalusikallinen, jos on liian tujua, niin 1 tl voinee riittää.
Aineet:
tiistai 13. toukokuuta 2025
Pakastemarjat, sulatus
Pakastemarjat eivät ole parhaimmillaan välttämättä ihan sulana. Punaviinimarjat toki ovat ihan maukkaita ihan sulanakin, mutta varsinkin mustaviinimarjat maistuvat maukkaimmilta hiukan jäisinä. Ne voi nopsasti sulattaa mikroaaltouunissa, niin että ne saa heti syödä maukkaimmillaan. Tämä on äitini keksimä tapa sulattaa marjat. Hiukan jäiset mustaviinimarjat voisivat maistua kivalta vaniljajäätelönkin kera. Jos syö marjoja liian nopeasti voi olla, että massu kylmenee. Syö siis hitaammin. :D
Aineet:
Vaihe 1:
lauantai 10. toukokuuta 2025
Muffinssi hillosilmällä
Tein pariakin erilaista muffinssia. Toiseen tuli marjakreemiä silmäksi ja toiseen tuli banaanimössöä ja mansikkahilloa. Kreemi muffinssissa kreemi oli niin painavaa, että se meni muffinssin sisälle, mutta banaanimössö oli niin kevyttä, että se jäi muffinssin päälle. Suosittelen kokeilemaan myös aprikoosihilloa täytteenä, niin saa raikkaamman makusen muffinssin.
Aineet:
Vaihe 1:
Vaihe 2:
Vaihe 3:
Vaihe 4:
Vaihe 5:
torstai 24. huhtikuuta 2025
Paprikavoileipä + kahvi
Olin tuossa mielestäni tehnyt maailman parhaan täytetyn sämpylän/leivän, mutta muistin sitten, että joskus aikoinaan armeijassa ruokalassa oli laitettu sirottimeen jotain maustetta, joka näytti paprikamausteelta. Se oli todella hyvää kananmunalla höystetyn sämpylän päällä. Äsken ulkosalla kahvilla istuskellessani brainstormasin asiaa. Tulin siihen tulokseen, että siinä täytyi olla paprikaa sekä suolaa. Täytetty sämpylä oli jo aika halpa välipala, mutta innostuneena keksinnöstäni ajattelin, että tästä saisi vielä edullisemman välipalan. Isä Jumala oli nimittäin suonut ajatuksen. Nautin juuri sellaisen välipalan. Mulla oli vaan savupaprikajauhetta ja tuntui siltä, että se ei maistunu oikein hyvältä siinä. Olenkin juuri laittanut ostoslistalle paprikamaustetta ison purkin tarjouksesta. Suolaa toki voi käyttää, mutta olen rohkaissut mieleni, niin että käytän aromisuolaa. Sillä onhan se glutamaatti vaan niin maukasta siinä suolan mukana. Koska halpaa piti olla, niin voina Xtra margariini. Se maksoi noin 0,5 c per leivät. Jos leivän tarvitsee olla edullista, niin suosittelen Xtra paahtoleipiä. Jos haluaa leivästä maukkaamman, niin voinee laittaa päälle keitettyä kananmunaa, mutta sehän sitten vasta maksaakin. :D
Aineet:
Vaihe 1:
sunnuntai 20. huhtikuuta 2025
Pääsiäistorttu kuin joulutorttu
Mulla oli torttutaikinaa ja, koska oli pääsiäinen, niin minulla oli myös mämmiä. Mämmi näytti niin kovasti luumumarmeladilta, niin päätinpä laittaa sitä torttuihin. Sitten olen huomannut, että jotkut höppänät voitelee kananmunalla tortut. Olipa jopa torttutaikinan kääreessä resepti, jossa sanottiin, että niin tehdä. Se nyt on kyllä niin turhaa hommaa. Ihan maukkaat tortut saa voitelemattakin. Voi sitä ruokaa joskus tehdä helpostikkin. Jotenkin nämä tortut maistui lähes samanlaisilta kuin joulutortutkin.
Aineet:
Vaihe 1:
sunnuntai 6. huhtikuuta 2025
Ruisleipäpitsa kuin jauhelihapitsa
Nykyään kun tehdään kaikenlaisia kasvilihoja, niin minullekin tuli ajatus ruisleipää ja kahvia nauttiessa, että tämä ruisleipähän maistuu vähän niinkuin jauhelihalta ja näyttääkin siltä. Siitäpä sitten tekemään. Ensin kokeilin mitä lihamylly tuumaa ruisleivästä. No sehän meni ihan juntturaan eikä leipä menny siitä läpi. Se ei siis toiminut. Sitten leivät silppuriin. Se alko toimimaan jo aika hyvin. Ajattelin tehdä siitä pitsaa, mutta voinee sitä käyttää muihinkin jauheliharuokiin. Kun leikkaa pitsan 8 osaan, niin pitsapalan hinnaksi tulee noin 30 senttiä. Aika halpaa. Kaupastakin saa halvan pitsa-aterian, kun ostaa saarioisen jauhelihapitsaa ja pikku limsapullon juomiseksi. Saarioisen pitsa on ollut helppo saada auki ilman työkaluja. Maistuukin vallan mainiolta kylmänä.
Aineet:
Vaihe 1:
Vaihe 2:
Vaihe 3:
Vaihe 4:
Vaihe 5:
Vaihe 6:
sunnuntai 30. maaliskuuta 2025
Täytetty sämpylä + kahvi välipala
Nyt minä olen keksinyt täydellisen kotona tehdyn täytetyn leivän - Maailman paras täytetty leipä/sämpylä. Minäkin olen ennen syönyt leipäni kahvin kanssa silleen, että yhden leipäpalan päälle on laitettu juustosiivuja ja makkaraleikettä, mutta tämä ei olekaan se optimaalinen tapa nauttia leipäänsä. Kahvilat ovat sen jo aikapäiviä sitten keksineet. Vastauksena on täytetty sämpylä tahi täytetty "kolmioleipä". Kun kahen leivän väliin laitetaan täytteet, niin makuisen leivän saa 50% muuten käytetyistä leivänpäällisistä eli rahallista säästöä tulee heti roimasti. Lisää säästöä saadaan tekemällä juustosta kapeampia siivuja useampi kuin yksi kappale. Voisi kuvitella, että leivänpäällykset eivät niin maistuisi täytetyssä leivässä, mutta tätä kompensoidaan käyttämällä täytteinä kastikkeita sekä tuoreita kasviksia, niin että leivästä saataisiin mehukkaampi sekä täytteiden maku tulisi sopivasti esiin kasviksia käytettäessä, niin että leipä maistuisi freshiltä niin sanotusti. Lisäksi täytetty leipä on ollut runsaampi kuin tavallinen leipä. Tavallisesta leivästä joutuu ottaa pian kolme haukkausta, että saa suullisen, niin että mukava mutustaa leipää suussa, mutta täytetystä sämpylästä käytännössä riittää yksi haukkaus, että saa suullisen. Toisinsanoen täytetyssä leivässä olisi 33% enemmän syötävää kuin samassa määrässä tavallista leipää. Varsinkin jos käyttää sämpylöitä, jotka ovat pulleita. Liioittelenko, mutta jos syö näin, niin tulos on kuvatun lainen. Näin vähemmästä saa enemmän ts. less is more.


