lauantai 13. joulukuuta 2025

Viikunakakku

 Mulla oli kuivattuja viikunoita, niin aattelin, että mitähän näistä saisi, niin aattelin, että niistähän voisi tehdä piimäkakkua mukaillen kivan kakun. Varsin maistuva siitä tulikin. Jätin vaan piimäkakun mausteet pois ja lisäsin viikunamössön ja voila. Hyvää tuli. Piimäkin oli kaksi kuukautta vanhaa ja knööliä tuli, kun kaato purkista, mutta mitään probleemaa ollu. Mua oli aina ottanu päähän se kakkuvuoan korppujauhottaminen. Eihän teflon kakkuvuokaa pitäs tarvita korppujauhottaa, mutta joku pakkomielle siihen on kuitenkin. Tein nyt, niin että laitoin ruokaöljyä ja sudin sen pensselillä siihen ja sitten laitoin korppujauhot, niin tuntu mukavammalta hommalta. Saattaa olla, että siinä siihen pohjalle kertyy enemmän korppujauhoa. Vähän harjasin niitä tost kakun päältä pois. Unohdinpa vielä laittaa margariinit kakkuun, mutta ei se menoa haitannut.



Aineet:

4 dl        vehnäjauhoa
2 dl        sokeria
1 tl         soodaa
3 dl        piimää
1 pss      kuivattuja viikunoita
(100 g    margariinia)


Vaihe 1:

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Korppujauhota kakkuvuoka.

Vaihe 2:

Laita kulhoon vehnäjauho, sokeri ja sooda. Sekoita isolla lusikalla.

Vaihe 3:

Laita tehosekoittimeen piimä ja viikunat ja pyöräytä. Kaavi tehosekoittimesta soosi kulhoon. Lisää margariini ja sekoita.

Vaihe 4:

Kaada seos kakkuvuokaan ja laita uuniin 175 asteeseen 55 minuutiksi. Kun valmis anna kakun levähtää 10 minuuttia liinan alla ennenkuin kaadat sen leikkuulaudalle. Nauti vaikka samantien!

sunnuntai 9. marraskuuta 2025

Halpa kotikalja

 Ajattelin, että kotikaljasta voisi saada lähes puolet halvempaa, jos kuivaisi kerran käytetyn kaljamaltaan uunissa ja käyttäisi sen uudestaan. Ei siitä ihan niin tummaa saanu ku ensimmäisellä kerralla. Siitä tulikin siis tumma kotikalja ja vaalea kotikalja. :D

 

Aineet:

5 l        vettä
3 dl      tuoppi kaljamaltaita
2 dl      sokeria
1-1 1/2 tl hiivaa
 
 

Vaihe 1:

Laita kädenlämpöistä vettä 4 1/2 l sankoon. Lisää sokeri ja sekoittele kauhalla, niin että sokeri liukenee. Lisää kaljamaltaat ja sekoittele. Laita pieneen kuppiin hiiva murustettuna ja lisää hiukan vettä ja sekoita hiiva siihen. Lisää loppu vesi hiivoineen sankoon. Anna käydä vuorokausi sangossa lämpimässä paikassa. Pullota tumma kotikalja jääkaappiin. Pullottaessa laita juoma siivilän läpi, niin saat kaljamaltaat talteen. Levittele maltaat leivinpaperin päälle uunipellille ja laita uuni 75 asteeseen. Kuivaile muutama tunti, niin että kaljamaltaat kuivaa. Laita talteen seuraavaa satsia varten. Itse juomasta saa 3 kpl 1,5 l pulloja. Anna käydä vuorokausi. Sitten juoman pitäisi olla juomakelpoista.
 

Vaihe 2:

Tee uusi satsi kotikaljaa säästetyistä kaljamaltaista. Tästä tulee sitten se vaalea kotikalja. :D
 


   

torstai 30. lokakuuta 2025

Välimerellisen dieetin kasviswokki leivän väliin

Olin kuullut välimerellisestä dieetistä, jota varsinkin kreikkalaiset suosii. Siinä paistellaan kasviswokkia oliiviöljyssä. Pitäisi auttaa elämään pitkäikäiseksi. Sitten tavoitteena oli tehdä ruoka mahdollisimman halvasti. Wokki oli tarkoituksena nauttia leivän välissä kahvin kera makkarapaperissa. Luulin jo suunnitellessani, että siitä tulisi halvempaa kuin juusto/kinkkuleike leipä, mutta valmistaessa raaka-aineista haihtui sen verran nestettä, että grammoja ei ollut tarpeeksi siihen. Laskemista hankaloitti sekin, että reseptistä poiketen olin laittanut siihen vielä suippopaprikaa 300 g ja kirsikkatomaattia 250 g. Lisäksi laitoin vielä äidin viljelemää vihreää papua 200 g. Syödessä tuntui, että tarttis vähän lihanmakua. Suolan voineekin korvata Touch of taste Oxfondilla sekä Osterikastikkeella.


Aineet:

hieman    oliiviöljyä
1 kpl        sipuli
3 kpl        valkosipulin kynsi
100 g        Xtra vihreä oliivi
1 kpl        kesäkurpitsa 
225 g       Coop herne-maissi-paprika
400 g       Xtra tomaattimurska
1 prk        Xtra herkkusieni
1 prk        Xtra valkoinen papu  
1 1/2 tl     mustapippuria
tippoja     poppamies scorpion chilikastiketta niin että maistuu
1/2 dl       riisiä
 
 

Vaihe 1:

Kuullota sipuli ja valkosipuli wokkipannulla oliiviöljyssä. Lisää siivuttu oliivi, paloiteltu kesäkurpitsa ja herne-maissi-paprika. Lisää herkkusieni sekä valkoinen papu ja tomaattimurska. Lisää mustapippuri. Lisää pari ripistyskertaa yltympäri suolaa. Suolan voi korvata myös touch of taste oxfondilla sekä osterikastikkeella, niin saa ruokaan lihanmakua. Sekoittele. Anna keittyä levyllä omassa nesteessään 15 min.
 

Vaihe 2:

Lisää chilikastike ja maistele onko sopivaa. Lisää tippa kerrallaan. Lisää riisi, johon ylimääräinen neste imeytetään. Anna keittyä vielä 15 min välillä sekoitellen. Wokkia voi syödä ihan ateriana, mutta tein sen syötäväksi kahvin kanssa leivän välissä makkarapaperissa.
 

 

 

tiistai 28. lokakuuta 2025

Tuorehedelmäsalaatti omena-appelsiini

Minun isä ei ole välttämättä puhumalla minulle opettanut paljoakaan, mutta sitäkin enemmän teoillaan. Joskus aikoinaan näin, kun hänen jäljiltään löytyi raamattu luettuna, niin minäkin osasin sitten elämässäni tarttua Raamattuun. Todella tärkeä asia ihmisen elämässä. Sitten minä olen nähnyt kuinka hän on syönyt tätä samaista tuorehedelmäsalaattia omenasta ja appelsiinista. Sekin varmasti todella terveellistä. 

Se vaan on vähän hankala saada tehtyä. Välillä tuntuu, että se ei oikein riitä ruoaksi siinä määrin kuin leivät tahi pullapala. Sitten sen valmisteleminen tuntuu hiukan työläältä, kun pitää hommata niin paljon. Tutustuin hiukan näiden hedelmien hyötyihin. Omenassa olisi ainakin flavonoideja varsinkin kuoressa. Ne olisivat terveellisiä. Lisäksi appelsiinista saisi C-vitamiinia. Salaatissa olisi myös se hyöty, että se olisi aika lailla sellainen raikas välipala, kun tuntuu joskus, että tekisi mieli sellaista raikasta välipalaa. Yks hyvä aines kans sellaiseen olisi, että söisi säilöttyjä persikoita. Kun täytin 50-vuotta, niin ajattelin, että nyt täytyy viimeistään tehdä päätöksiä, joilla parantaa elämäntapojaan. Niinpä jatkossa olisi tarkoitus joka päivä syödä tällainen hedelmäsalaatti.


 

Aineet: 

Omena
Appelsiini
 

Vaihe 1:

Laita omena puoliksi keskeltä. Laita toinen puolikas leipälautaselle leikkauspinta alaspäin ja laita jääkaappiin seuraavaa kertaa varten. Paloittele toinen puolisko kuutioiksi syvälle lautaselle kuori päällä.
Kuori appelsiini. Laita puolet pakastusrasiaan säilöön jääkaappiin seuraavaan kertaan. Loput appelsiinista tee lohkoiksi ja saksilla leikkaa se paloiksi omenakuutioiden päälle. Sekoittele lusikalla. Nauti! 

sunnuntai 26. lokakuuta 2025

Halpa tomaattipyre resepti

Katselin kaupassa tomaattimurskaa (K-Menu/Xtra) ostellessani, että mitenkähän sitä sais tomaattipyrettä, mutta maksovat niin reilusti ne pikku purkit 0,50 Eur kappale, niin aattelin, että eiköhän tollasta tekisi itsekin, niin ei kun tuumasta toimeen. Satsiin tuli 800 g tomaattimurskaa ja tulokseksi tuli puolikas 560 g purkki tomaattipyrettä, niin jonkun verran olisi keitetty kasaan tuotakin. Lisäksi laitoin maustemitan melamiinia, että purkki säilyis huoneenlämmössäkin.


 

 Aineet:

2 prk        Xtra/K-Menu tomaattimurskaa
1 maustemitta punaista melamiinia
 
 

Vaihe 1:

Kaada tomaattimurska tehosekoittimeen. Pyöräytä jonkun aikaa.
 

Vaihe 2:

Laita tomaatti teflon kasariin. Lisää punainen melamiini ja sekoita lusikalla. Keittele poristen n. 1 h. Laita lasipurkkiin talteen, jos tykkäät voit lasipurkin huuhtasta atomon liuoksella (1 tl/2 dl vettä). Huuhtase purkki kunnolla lopuksi vedellä. Laita iso lusikallinen tomaattipyrettä tomaattikastikkeisiin jatkossa...

lauantai 25. lokakuuta 2025

Halpa pullapaistos

 Aattelin tehä taas tosi halpaa ruokaa ja yritin tehä makeaa kahvileipää. Siihen tuli Xtra paahtoleipää sekä Xtra lettuhillo. Molemmat tosi edullisia värkkejä. Ja voi että ku oli hyvää. Munkkipossukin häviää tällaiselle pullapaistokselle. Joku wienermunkki ehkä justjust pärjää rinnalla. Voi olla parempaa, jos lämmittää myöhemmin syödessä pullan mikrossa...


 

Aineet:

Xtra paahtoleipää
Xtra lettuhilloa
1 kpl        kananmuna
hieman raesokeria
 
 

Vaihe 1:

Laita uuni päälle 200 asteeseen.
 

Vaihe 2:

Voitele paksulti hillolla leivän toinenpuoli ja laita vuokaan yksi kerrallaan painellen leivät vastakkain, niin että vuoka täysi. Voitele kananmunalla paistoksen yläpinta ja ripistele siihen raesokeria. Laita uuniin 20 minuutiksi. Nauti! 

torstai 23. lokakuuta 2025

Cafe Au lait, machiato, cappuccino tai latte resepti

 Koitin kattoo, että mitä nää kahvit on enkä oikein tienny, että mikä niissä nyt olis erilaista. Minäkin olin ostanut espresso kahvinkeittimen, että sais tehtyä erikoiskahveja. Siinäkin oli se mahdollisuus, että saisi höyrytettyä maitoa, mutta ei se nyt vaan niin mukavasti onnistunu.

Mulla oli sitten sellanen maidonvaahdotin, joka toimi ihan pattereilla, niin sillä olevinaan sai kivan maitovaahdon sitten tehtyä. Tehdäänpä sitten kaikki nää kahvit samalla reseptillä ja se on sitten sinusta itestä kiinni millä nimellä tahot kahvia kutsua oli se sitten Cafe au lait, latte, machiato tahi cappuccino. :D

Kahvin tein itsejauhetusta kahvista. Kahvikin oli aika hyvää varmaankin, kun kilohinta oli n. 23 Eur. 

 

 

Aineet:

Maitoa
Makeutuspuristeita 
Kahvia 
 
 

Vaihe 1:

Laita maitoa kuppiin n. pari ruokalusikallista. Lisää kuppiin makeutuspuristeet. Lämmitä mikroaaltouunissa puoli minuuttia. Laita maidonvaahdotin kupin pohjalla ja laita päälle ja vedä hitaasti ylös.
 

Vaihe 2:

Laita kuppiin kuumaa kahvia. Sen voi tehdä myös espressokeittimellä. Levittele vähän lusikalla vaahtoa, kun kahvi tahtoo tehdä pintaan jäljen. Kuppi valmis tarjottavaksi!