lauantai 9. elokuuta 2025

Muskottipähkinä jauhelihakastike

Muskottipähkinällä saa lihakastikkeeseen kivan makuvivahteen. Olen kuullut lauseen "hint of nutmeg". Se vähän hämäsi minua. Kyllä sitä muskottipähkinää laitetaan ihan kunnolla. Lisäksi minulla on muotoutunut liharuokiin maustekastikepalettti jota käytän. Siihen kuuluu (Katoz sieni) soijakastike, Coop osterikastike, touch of taste häränfondi. Lisäksi tahtoisin käyttää Coop Hoisin kastiketta, mutta tahtoo suolaisuus nousta liian korkeaksi sitten. Pitäisi tehdä vielä isompi kastike, että se mahtuisi joukkoon. Ajattelin tuossa, että koska lihoihin hankala laittaa lisää vehnäjauhoja, niin käyttäisi kastikejauheita lisänä sitten. Kastikkeessa käytetään maitoa kerman korvikkeena ja sillä säädetään kastikkeen väri sopivaksi. Osan maidosta voi korvata myös kermalla. Lisäksi ajattelin, niin että koska lihan käytön vähentämisestä puhutaan, niin korvataanpa osa jauhelihasta kasvislihoilla, mutta tee niin kuinka ite tykkäät.


Aineet:

2 rkl         oliiviöljyä
2 kpl        Sipulia
400 g       jauhelihaa
400 g       muu jauhista (kasvijauheliha)
2 tl           mustapippuria
1 tl           muskottipähkinää
2,2 dl       vehnäjauhoa 
2 dl          punaviiniä
2+ dl        maitoa
1,8- l         vettä
2 rkl         (katoz sieni) soijakastike
2 rkl         coop osterikastike
2 rkl         touch of taste häränfondi
tilkka       coop hoisinkastike


Vaihe 1:

Paloittele sipuli. Laita pannulle öljy ja lisää sipuli. Kuullota sipuli sekoitellen. Lisää jauheliha ja pieni se paistinlastalla pieniksi paloiksi. Ruskista jauheliha ja lisää kasvijauheliha. Lisää mustapippuri ja muskottipähkinä. Jauhelihoja voi yrittää halutessaan vähän käristellä, niin ruokaan voi tulla enemmän makua. Lisää vehnäjauho ja sekoittele. Ruskista vehnäjauhoa pannulla välillä sekoitellen.
 

Vaihe 2:

Laita kastikekattilaan punaviini, maito ja osa vedestä. Älä laita kaikkea vettä kerralla, sillä voi huuhtoa pannua sekä korvata osan maidolla, jos kastikkeen väriä tarvitsee säätää. Laita kastikekattila lämpenemään. Lisää jauhelihaseos kattilaan ja sekoittele. Lisää kattilaan soijakastike, osterikastike sekä häränfondi. Maista suolaisuus ja lisää hoisinkastiketta tarvittaessa. Keitä poristen kastiketta n. 15 min, niin että jauhot valmistuvat. Kastike heti valmista syötäväksi.

 

perjantai 8. elokuuta 2025

Mansikkaleivos uunivuoassa

 Mansikkaleivos olisi paras tapa käyttää tuoreita mansikoita. Eikun sitten sellaisia tekemään. Kävin malliksi kaupungilla syömässä mansikkaleivoskahvit ja sitten sen perusteella rupesin tekemään reseptiä. Aluksi kuvittelin laittavani leivoksen väliin vaniljavanukasta, mutta kaupungilla siinä oli kermavaahtoa, joten sitä sitten siihen. Menetelmät ei ollu ihan kondiksessa alussa, niin yks piirakka meni roskiin, kun laitoin liian lämpimänä liivatelehtimehun kakun päälle. Sehän sitten tietenkin imi sen itseensä. Sitten yritin kakun kantta nostaa kerralla lastalla sekä kokkiveitsellä sivuun, niin sehän ei kestänyt sitä. Siihenkin sitten piti keksiä työtapa joka toimisi. Vuoan koko 33x22x5,5 cm.


 Aineet:

6 kpl        kananmunia
3 dl          sokeria
1 1/2 dl    perunajauhoa
1 1/2 dl    vehnäjauhoa
2 tl           leivinjauhetta
 
Kuorrutus:
 
1 kg         mansikoita
9 kpl        liivatelehti
5 dl          mansikkamehua
 
Täyte:
 
2 1/2 dl   kuohukermaa
2 1/2 rkl  sokeria  
 
Lisäksi kostuttamiseen:
 
mansikkamehua
 

Vaihe 1:

 Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Laita uunivuokaan leivinpaperi. Tee vähän pitemmiksi leivinpaperin reunat, että niistä saa kiinni. Laita kulhoon munat ja sokeri. Vaahdota vatkaimella, niin että pyörität kulhossa vatkainta 50 kertaa. Tee sitten jauhosatsi. Mittaa jauhokulhoon perunajauho, vehnäjauho sekä leivinjauhe. Sekoita isolla lusikalla. Lopuksi  vatkaa taikinaa vielä toiset 50 kierrosta. Lisää sitten puolet jauhoista ja ala nostelemaan leivinlastalla. Lisää loput jauhot ja nostele taikina, niin että jauhot ovat sekoittuneet. Paukauttele sitten kulhoa pöydän pintaan, niin että saataisiin ylimääräiset ilmakuplat pois taikinasta. Kaada sitten taikinaa vuokaan ja levittele lastalla tasaiseksi. Laita uuniin 30 min.
 

Vaihe 2:

Ota kakku uunista ja laita liinan alle jäähtymään. Nosta se sitten, kun voi, niin jääkaappiin jäähtymään loppuun.
 

Vaihe 3:

Kun kakku jäähtynyt, niin ala valmistaa liivatelehtimehua. Tee mehu kulhoon mehupullon ohjeen mukaan. Laita sitten mehu 2,5 min täydelle teholle mikroaaltouuniin lämpenemään. Samalla laita liivatelehdet toiseen kulhoon ja lisää kylmää vettä runsaasti. Kun Mikroaaltouuni valmis, niin ota liivatelehdet kulhosta ja puristele niistä ylimääräinen vesi pois. Lisää liivatelehdet sitten lämpimän mehun joukkoon sulamaan. Sekoittele. Kun liivatelehdet sekoittuneet, niin laita lavuaariin kymää vettä ja laita mehukulho veteen jäähtymään. Jäähtymisessä kestää n. 60-80 min, että mehu sakenisi.
 

Vaihe 4:

Kun mehu jäähtymässä, niin valmistellaan kakku. Kakun pintaa voi vähän painella, että sen saisi tasaiseksi ja, että päälle mahtuisi mehu. Kostuta kakku mansikkamehulla. Laita mansikat veitsellä puoliksi ja laita ne vierekkäin kakun päälle. Isompia mansikoita voi laittaa useampaan osaan, että olisi saman korkuisia mansikoita. Kun mansikat laitettu, niin odotellaan, että mansikkamehu alkaa hiukan sakenemaan. Kun mehu saennut jonkun verran, niin kaadetaan sitä yltympäriinsä kakun päälle. Mansikat saa jäädä vähän esiin, mutta ne olisi hyvä kuitenkin valella mehulla. Anna liivatelehti mehun hyytyä jääkaapissa.
 

Vaihe 5:

Kun mehu hyytynyt, niin tehdään täyte. Laita kulhoon kerma ja sekoita kuohukermaksi vatkaimella. Lisää sokeri ja sekoittele.
 

Vaihe 6:

 Ota kakkuvuoka pöydälle ja irrottele päädyistä vähän kakkua nostelemalla kulmista leivinpaperia. Vedä sitten kakku pöydälle kallistamalla vuokaa sivulle ja vetäen leivinpaperista. Irrottele reunoista levinpaperi ja sitten pitkällä veitsellä halkaise kakku vaakatasossa. Tee sitten yläosaan leivoksen pituuden kokoisia leikkauksia veitsellä poikkisuuntaan. Nostele sitten lastalla palaset sivuun leikkuulaudalle. Näin ne pysyisivät ehjinä mahdollisesti. Kostuta pohja mansikkamehulla. Lisää pohjan päälle kermavaahto ja tasoittele. Nosta kannen palaset vierekkäin kakun päälle.
 

Vaihe 7:

Leikkaa sitten poikkiviillot alas asti. Aina yhden leikkauksen jälkeen huuhdo veitsi, ettei jää kermajäämiä kakun päälle. Leikkaa sitten leivoksen haluamasi muotoiseksi ja nostele leivokset lastalla sopivaan säilytysastiaan miten nyt tykkäät. Voinee jopa laittaa päällekkäin. Anna lopuksi leivosten vielä mehustua 4 tuntia. Nauti kahvin kera! Bon appetit!
 
 

tiistai 8. heinäkuuta 2025

Kokkikartano täyteläinen tomaatti-jauhelihakeitto

Popsasin tuossa Kokkikartanon jauhelihakeiton. Siinä oli niin runsaasti jauhelihaa - propsit Kokkikartanolle - että ajattelin, että tämähän kävisi ihan täydestä jauhelihakastikkeesta. Joten seuraavalla kerralla laitoin keittoa perunoiden päälle ja niin keitosta sai kaksi annosta ruokaa perunoiden kera. Keitossa pikkusen hintsusti suolaa kastikkeeksi. Sen takia ripotellaan päälle vähän lisää suolaa. - Lähes 50% säästö. :D

 

Aineet:

Kokkikartano täyteläinen tomaatti-jauhelihakeitto 300 g
3-4 kpl keitettyjä perunoita
suolaa 
 

Vaihe 1:

Muusaa 1,5-2 kpl perunoita per lautanen. Levitä isolla lusikalla keittoa molempien annosten päälle tasaiseti. Ripottele päälle suolaa. Pitäisi riittää molempien annosten päälle. Laita mikroaaltouuniin 1,5 min täydelle teholle. Nauti!

 

sunnuntai 29. kesäkuuta 2025

Uudet perunat + lisäke, herkku varhaisperunoista

 Alkukesän herkkuja olisi kyllä uudet perunat. Ite olen keksinyt uusien perunoiden kanssa syödä uunilenkkiä (kolmas osa pala riittää) tahi käristemakkaraa (puolikas riittää). Makkarasta syödessä otetaan ohkanen siivu, joka vielä laitetaan puoliksi, niin ihan pikku makkaran palanen riittää kaveriksi uusille perunoille. Syntymäkodissani tavattiin uusien perunoiden kanssa syödä tonnikalaa. Se olisikin myös tosi maukas seuralainen uusille perunoille. Kotonani ei tavattu syödä silliä uusien perunoiden kanssa, niin en ole tottunut siihen makuun, vaikka sekin voi olla myös monen mieleen.

 


 Aineet:

Uusia perunoita eli varhaisperunoita
Kolmasosa uunilenkkiä tai puolika käristemakkara tai  hieman tonnikalaa
Pari nokaretta levitettä
Valitsemaasi suolaseosta
Tilkka maitoa 
 
 

Vaihe 1:

Keitä uudet perunat kattilassa vedessä menee n. 15 miu.
 

Vaihe 2:

Lämmitä lautasella makkaranpala mikrossa 1-1,5 min. (tai laita posliinikulhoon tonnikalapurkillinen)
 

Vaihe 3:

Valmistele uudet perunat. Muusaa ne ja lisää margariinia sopivasti. Sekoittele margariinia perunoihin. Lisää valitsemasi suola ripistellen yltympäriinsä. Sekoittele. Lisää tilkka maitoa. Sekoittele. Maista. Jos ihan herkkua, niin nauti makkaranpalan tai tonnikalan kanssa.

torstai 26. kesäkuuta 2025

Yakisoba eli japanilaiset paistetut nuudelit

 Spottasin reseptin, jossa käytettiin worcester kastiketta enkä ole sitä paljonkaan käyttänyt, niin halusin päästä maistamaan. Tein itelleni vähän isomman annoksen, niin paistoin sen kolmella paistinpannulla. Reseptin yritin kuitenkin tehdä pannulliselle.

 


 Aineet:

1 kpl        salottisipuli
1 kpl        porkkana
2 kpl        kevätsipuleita
2 kpl        valkosipulinkynsiä
2 rkl        ruokaöljyä 
100 g       jäävuorisalaattia
300 g       tofua tai kananfileesuikaleita tai possunfileesuikaleita
2 pkt        nuudeleita
 

Kastike:

3 rkl        worcester kastiketta
1 rkl        osterikastiketta
1 rkl        ketsuppia
1 rkl        soijakastiketta
1/2 rkl     mirin 
2 tl          sokeria
peukalonpätkä tuoretta inkivääriä
1/2 tl       valkosipulijauhetta
 

Vaihe 1:

Keitetään ensin nuudelit valmiiksi. Kiehuta kattilassa vettä ja lisää nuudelipaketti. Palottele sitten isolla lusikalla nuudelit pienemmiksi. Lisää toinen paketti ja tee samoin. Anna keittyä 3 min, niin nuudelit valmiita. Huuhtase siivilässä.
 

Vaihe 2:

Siivua valmiiksi salottisipuli, kevätsipulit sekä valkosipuli. Suikaloi porkkana. Laita pannulle öljy ja lisää salottisipuli, kevätsipulit, valkosipuli ja porkkana. Ala paistella.
 

Vaihe 3:

Kun sipulit kuullottuneet on aika lisätä tofu, kanan tai possun fileesuikaleet. Paistele, niin että ne ovat lapikotasin valmistuneet.
 

Vaihe 4:

 Valmistele samaan aikaan kastike. Lisää kulhoon worcester kastike, osterikastike, ketsuppi, soijakastike, mirin, sokeri, raastettu inkivääri sekä valkosipulijauhe. Sekoita isolla lusikalla.
 

Vaihe 5:

Kun pääraakaa-aine paistunut, niin lisää nuudelit ja sekoittele. Lisää kastike ja sekoittele. Paistele jonkun aikaa. Maista, että ruoka valmista. Nauti! 
 
 

 

         

tiistai 17. kesäkuuta 2025

Kotimaista grilliribsit helppo resepti

 Mulla oli jo ennestään grilliribsi resepti. Siellä oli tehty marinadit ja kastikkeet perunalle ite, mutta nyt aattelin tehdä mahdollisimman helpon reseptin. Piti syödä sen verran ribsejä kerralla ku paistinpannulla mahtu paistamaan että jaksaa ehkä ulkogrillillä tekee vähän isomman satsin kerralla, jos on isompi grilli. Ribsejä olisi hyvä jatkaa vaikka uusilla perunoilla ja laittaa niihin vaan suolaa, voita ja maitoa, niin että saisi ainakin kahdelle ihmiselle paistinpannulta ruokaa. Joutuu paistamaan useammalla paistinpannulla tai useamman satsin kerralla ja laittaa lihat välillä folioon, että ruokaa saisi paistinpannulla isommalle porukalle. Ribseistä vähän hankala saada isommalle porukalle syötävää...

 

Aineet:

Kotimaista grilliribsit
hieman ruokaöljyä 
 
 

Vaihe 1:

Laita kaupan grilliribs paketti ihan siltään tarpeeksi isoon uunivuokaan. Laita painoksi kiviä vaikka pihalta tai sauna kiukaasta. Laita uunivuokaan hanasta kuumaa vettä aika täyteen. Laita uunivuoka lihoineen uunin alatasolle 65 asteeseen hautumaan. Haudutetaan 12 tuntia.
 

Vaihe 2:

Ota uunivuoka pois uunista. Kivet voi ihan käsin nostella lavuaariin pois edestä. Pyyhi paketti astiapyyhkeellä ja laita leikkuulaudalle. Älä yritä avata pakettia normaalisti. Se ei onnistu vaan ota sakset ja leikkaa muovi päältä pois. Leikkaa kokkiveitsellä luiden välistä ribsit puoliksi. 
 

Vaihe 3:

 Laita levyn säädin silleen, että sillä voi käristää lihaa. Olisko induktiolevy seiskalla ja tavallinen levy vitosella. Sitten ruokaöljyä tahi voita pannulle ja kun pannu tarpeeksi kuuma, niin nosta haarukalla pari ribsi pätkää pannulle. Enemmän ei mahdukaan. Paistele sen aikaa, että ne käristyvät molemmin puolin. Sitten ribsit lautaselle. Nauti!

 

sunnuntai 15. kesäkuuta 2025

Kurkkuraita

 Mulla oli kurkkua ja mietin mitähän siitä tekisi, niin löyty maustamatonta jugurttia. Olinkin ajatellut, että tzatzikin tai raidan saisi halvemmalla maustamattomasta jugurtista niinpä tekaisin raita jugurttikastikkeen. Tällaista jugurttikastiketta voi käyttää jonkun kastikkeen kanssa, niin että laittaa puoli lautasellista kastiketta ja toisen puolen raitaa. Jos korvaa kurkun ruohosipulilla niin saa vähän erilaisen kastikkeen.

Aineet:

2 dl        maustamatonta jugurttia tai ruokajugurttia
10 cm    pala kurkkua
2 kpl      valkosipulin kynsiä
1/2 tl      juustokuminaa eli jeeraa
1/2 tl      chilijauhetta
1/2 tl      mustapippuria
2 tl         sitruunamehua
1 tl         sokeria
1/4 tl      suolaa 
(vähän   minttua)
 

1. Vaihe

Laita ainekset kulhoon ja sekoita. Anna maustua jääkaapissa jonkun aikaa.