torstai 12. kesäkuuta 2025

Haudutettu lihakastike

 Ajattelin tehdä haudutetun lihakastikkeen viimesen päälle, että saadaan resepti aikaiseksi. Tämä olisi mun viiden tähden lihakastike tai maailman paras lihakastike. Koitin kirjotella tohon hakutermejä etsittäväksi. Olen taajaan katsellut tv:een ruokakanavalta kokkausohjelmia, niin siellä kehuttiin selleriä miksei porkkanaakin sekä sanottiin, että salottisipuli olisi french cuisinen kingi. Olin taannoin tehnyt bolognese kastikkeen reseptin, niin siinä sellerillä saatiin aika kiva makuvivahde kastikkeeseen, niin aattelin, että sitäpä sitten käytetään sekä tietenkin salottisipulia. Lisäksi minulla on muotoutunut kastikepaletti lihakastikkeisiin. Niihin kuuluu touch of tasten häränfondi (tai vasikkafondi), coop osterikastike lisäksi vielä sienisoijakastike (katoz) sekä hoisin kastike. Näitä kaikkia tahtoisin käyttää, mutta kun tässä kastikkeessa käytin valmiiksi marinoituja lihoja, niin suolaa oli sen verran tuhdisti, että ei pystyny enää laittaa soijakastiketta eikä hoisin kastiketta, mutta jos käyttää maustamattomia lihoja, niin nämäkin kastikkeet varmaankin pystynee ruokaan laittaa. Kastikkeen nesteestä osan voi korvata kermalla, jos tahtoo käyttää kermaa, mutta yritin tehdä mahdollisimman ruskeeta kastiketta. Ajattelin, että olisi kiva jos siinä olisi jotain yrttiä, niin yrtiksi valikoitui provencale, kun siitä tykkään. Kun kattelin suomalaisia lihakatike reseptejä netistä, niin niissä oli paikoitellen laitettu sinappia sekä tomaattipyrettä, niin laitoinpa minäkin niitä, kun löytyi hyllyltä.

 


Aineet:

pala          voita
3 kpl        salottisipulia
(2 kpl       valkosipulinkynsiä)
n. 1,5 kg  porsaanlihasuikaleita tai naudanlihasuikaleita
1,8 l         vettä
2 dl          punaviiniä
2 tl           mustapippuria
5 kpl        laakerinlehteä
125 g       brie juustoa
1 rkl        dijon sinappia
1 rkl        tomaattipyrettä 
500 g       porkkanaa
pieni pala selleriä 
(2 dl        vehnäjauhoa) 
3 rkl        touch of taste häränfondia
2 rkl        osterikastiketta
(2 rkl       hoisin kastiketta)
(2 rkl       sienisoijakastiketta)
2 tl           provencale yrttiä
(1 tl timjamia) 
 

1. Vaihe

Paloitellaan salottisipuli. Suikaloidaan liha. Laitetaan pannulle voi sulamaan. Lisätään salottisipuli (sekä siivuttu valkosipuli) ja kuullotetaan. Lisätään suikaloitu liha pannulle ruskistumaan.
 

2. Vaihe

Laitetaan valurautapataan vesi sekä punaviini. Lisätään mustapippuri pannulle lihojen sekaan sekä laakerinlehdet nesteen sekaan pataan. Lisätään pannulle paloteltu brie juusto, sinappi sekä tomaattipyre. Laitetaan nesteen sekaan kuutioitu porkkana sekä raastettu selleri. 
 

3. Vaihe

Kun lihat ruskistuneet (lisää vehnäjauho, sekoittele ja ruskistele hetki), niin kaadetaan ne nesteen sekaan pataan sekä lisätään häränfondi sekä osterikastike. (Maista suolaisuus ja lisää hoisinkastike sekä soijakastike, jos pystyy.) Lisää vielä provencale (sekä timjami).
 

4. Vaihe

Laita pata uuniin 125 asteeseen hautumaan 2-3 tunniksi. Nauti kastike perunoiden kera. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti